Κοντά στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδα και Τουρκία

65
Τι ήταν η «έγγραφη συμφωνία» με Ελλάδας-Τουρκίας

Ένα βήμα πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακόμα και εντός της ημέρας ενδέχεται να ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Αθήνας και Άγκυρας.

Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016, με ευθύνη της Άγκυρας. Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών δεν θα ξεκινήσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αλλά μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Επικεφαλής εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης θα είναι όπως έχει ανακοινωθεί ο Παύλος Αποστολίδης, πολύπειρος διπλωμάτης, πρέσβης επί τιμή και πρώην διοικητής της ΕΥΠ.

Η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ένα θετικό σήμα κι οδήγησε στην επαναπροσέγγιση των δύο κυβερνήσεων, μέσω των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν αντίστοιχα.

Ακόμα, συνεχίστηκε και η συστηματική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο από τη Γερμανία για να διαμεσολαβήσει για το διάλογο των δύο μερών.

Ωστόσο, η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλαίσιο έχει ήδη τεθεί.

Από τον Αύγουστο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει παρουσιάσει στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπόψη του Συμβουλίου.

Η ελληνική Κυβέρνηση αναμένει να προσδιοριστούν το περιεχόμενο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις αυτές. Στη συνέχεια, το κατά πόσο θα εφαρμοστούν, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.