Κόντρα Τσακαλώτου - Βαρουφάκη για το δημόσιο χρέος

140
Κόντρα Τσακαλώτου - Βαρουφάκη για το δημόσιο χρέος

Κόντρα για το δημόσιο χρέος είχαν στη Βουλή οι Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αρχή έγινε όταν ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 και πρώην υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τέταρτο Μνημόνιο.

Ακόμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το χρέος δεν μειώθηκε αλλά «σπρώχτηκε προς τα πίσω».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο Γιάννης Βαρουφάκης, απάντησε με καθυστέρηση.

«Επειδή ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι δεν μειώσαμε το χρέος αλλά ότι το σπρώξαμε πίσω πείτε κι εσείς κύριε Σταϊκούρα ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ελήφθησαν μετά από το Eurogroup του 2017 μειώνουν κατά 25% το χρέος ως προς το ΑΕΠ ενώ τα μακροπρόθεσμα το μειώνουν ακόμα 25 ποσοστιαίες μονάδες" ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Επιχειρώντας να λύσει τις διαφορές των δύο πρώην συντρόφων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρενέβη, λέγοντας «Η Ελλάδα είχε χρόνιο πρόβλημα ελλείμματος – χρέους. Η προηγούμενη κυβέρνηση 2011 – 12 έκανε παρεμβάσεις στο προφίλ και την βιωσιμότητα χρέους. Αυτό αξιολόγησαν οι θεσμοί.

Το 2014 οι θεσμοί έγραφαν ότι μπαίνει το χρέος σε ράγες βιωσιμότητας. Η διαφορά είναι ότι η πρόβλεψη ανάπτυξης έπεσε όταν ήρθατε και επιβαρύνθηκε η βιωσιμότητα του χρέους και έγιναν σωστές και αναγκαίες παρεμβάσεις όχι όμως ικανές για να γίνει βιώσιμο . Βιώσιμο θα γίνει με ανάπτυξη και έχουμε σχέδιο για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη».