Κοροναϊός: Γιατρός διώχθηκε από την Αστυνομία όταν προειδοποίησε για τον ιό

466
Κοροναϊός: Γιατρός διώχθηκε από την Αστυνομία όταν προειδοποίησε για τον ιό

Στις 30 Δεκεμβρίου 2019, ο 34χρονος Κινέζος γιατρός Λι Γουένλιανγκ προειδοποίησε για τον κοροναϊό, μιλώντας σε γνωστό μέσο επικοινωνίας. Επτά ασθενείς διαγνώστηκαν με ίωση τύπου SARS, όπως γνωστοποίησε.  Την 1η Φεβρουαρίου, οι εξετάσεις του γιατρού για κοροναϊό βγήκαν θετικές...

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Λι εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν τα άτομα, η ασθένεια ήταν ένας κοροναϊός, δηλαδή μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Ο Λι, που εργάζεται στην Ουχάν, ζήτησε από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά. Ο 34χρονος κατηγορήθηκε από την κινεζική Αστυνομία, όμως είχε δίκιο.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του έγινε viral, χωρίς μάλιστα να κρύβεται το όνομά του. «Όταν το είδα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι ήταν πέρα από τον έλεγχό μου και ότι το πιθανότερο είναι να τιμωρηθώ», είπε ο Λι Γουένλιανγκ .

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο Λι κατηγορήθηκε από την Αστυνομία της Ουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από τους γιατρούς, που μπήκαν στο στόχαστρο της Αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς τους να σπάσουν τη σιωπή για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του.

Από τότε ο ιός έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 427 ανθρώπους με περισσότερα από 20.000 κρούσματα παγκοσμίως.

Από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ο Λι δήλωσε στο CNN ότι η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για να διαπιστωθεί αν είναι φορέας του κοροναϊού, βγήκε θετική.