Κοροναϊός:Ο ΠΟΥ ζητεί οι χώρες να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους

394
Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ ζητεί οι χώρες να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους

Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επιτρέπουν τις μετακινήσεις των πολιτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Αυτό ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και παράλληλα ανέφερε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την Πέμπτη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε ξανά την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να παραμένουν ανοικτά τα επίσημα συνοριακά περάσματα, ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα στις χώρες και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κοροναϊού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

"Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής", πρόσθεσε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εντοπίστηκαν κρούσματα και στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στο ρωσικό έδαφος και τον επαναπατρισμό των πολιτών της από πολλές περιοχές της Κίνας εξαιτίας της επιδημίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής Κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολικόβα, τα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό είναι Κινέζοι υπήκοοι.

Ο ένας βρίσκεται στην περιοχή Τιουμέν των Ουραλίων και ο άλλος στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στη ρωσική Άπω Ανατολή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.