Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην Κίνα

634
Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην Κίνα

Εγκλωβισμένοι παραμένουν τρεις Έλληνες πολίτες λόγω του κοροναϊού οποίοι βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 330 χιλιόμετρα από την πόλη Ουχάν η οποία θεωρείται το επίκεντρο του κοροναϊού.

Οι τρεις Έλληνες, δύο που βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους kai ένας μόνιμος κάτοικος, παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κανενός μεταφορικού μέσου στην επαρχία Χουμπέι.

Aυτό δυσχεραίνει τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές προξενικές Αρχές προκειμένου να συντονιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ακόμη κι αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν την έγκριση να μεταφερθούν οι Έλληνες στο κοντινότερο αεροδρόμιο, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες πτήσεις, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για του Έλληνες πολίτες.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να επαναπατρίσει τους πολίτες της από την Κίνα, μετά την έξαρση του φονικού ιού.

Την Παρασκευή 200 Γάλλοι πολίτες έφθασαν από την επαρχία Ουχάν στη Γαλλία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της γαλλικής Κυβέρνησης με τις κινεζικές Αρχές.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα τεθούν σε καραντίνα, σε γαλλικό έδαφος, και έχουν ήδη μεταφερθεί σε μια άδεια κατασκήνωση στο χωριό Carry-le-Rouet.

Όλοι φέρονται υγιείς πλην ενός, ο οποίος μεταφέρθηκε με τα ύποπτα συμπτώματα σε κοντινό νοσοκομείο για να γίνουν οι σχετικές αναλύσεις.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις όπου θα διαμείνουν σε καραντίνα οι 200 Γάλλοι που ήρθαν από το Ουχάν.

Κινέζοι αξιωματούχοι: «Κάναμε λάθη, δεν αντιδράσαμε γρήγορα»

Υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της κινεζικής πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού παραδέχθηκε ότι φταίει για την «αργή αντίδραση» που υπήρξε μπροστά στον ιό, σύμφωνα με μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Έχω κυριευθεί από ένα αίσθημα ενοχής, από τύψεις και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου» με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα την κρίση, είπε ο Μα Γκοκιάνγκ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) στην πόλη. «Εάν είχα πάρει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα περιορισμών, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με σήμερα».

«Καθυστέρηση στην ενημέρωση πολιτών»

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα σπάνια παραδέχονται δημοσίως λάθη, ακόμα σπανιότερα στην τηλεόραση σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Όμως, οι Αρχές της Ουχάν βρίσκονται υπό ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της κοινής γνώμης. Πολλοί Κινέζοι τους κατηγορούν ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τους πολίτες όταν ξεκίνησε η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων στη χώρα.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, οι αρχές έθεσαν την 23η Ιανουαρίου την Ουχάν και άλλες περιοχές στην επαρχία Χουμπέι σε καραντίνα.

Όμως, ο Μα Γκοκιάνγκ εκτιμά ότι θα έπρεπε να λάβει μέτρα δέκα ημέρες νωρίτερα.

«Η επιδημία θα είχε πιθανόν μετριαστεί, δεν θα είχε τέτοιο εύρος», υπογράμμισε ο Μα, που είναι επίσης αναπληρωτής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Η Κίνα παραγγέλνει 200 εκατομμύρια μάσκες 

Στο μεταξύ, η Κίνα παραγγέλνει 200 εκατομμύρια μάσκες από φαρμακευτικές εταιρείες της Τουρκίας, ενώ ο κοροναϊός εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο μεγάλος αυτός όγκος παραγγελιών έγινε με τη μία φορά.

Όπως σημειώνει Τούρκος φαρμακοποιός, προκαλεί εντύπωση πώς η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μασκών διεθνώς, παρήγγειλε μάσκες από την Τουρκία, η οποία παράγει συνολικά 150 μάσκες τον χρόνο.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Σουηδία

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μία γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία.

"Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία. Δεν είναι σοβαρά άρρωστη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

Η γυναίκα νοσηλεύεται απομονωμένη σε νοσοκομείο της πόλης Γιόνκεπινγκ, 1563 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκέτεμποργκ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τις γερμανικές Αρχές πως εντοπίστηκε το πρώτο παιδί που έχει προσβληθεί από τον ιό.