Κορωνοϊός: Aνησυχία σε όλη την Ευρώπη για τη μετάλλαξη

302

Σταματούν οι πτήσεις από τη Βρετανία στην Αθήνα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε όλη την Ευρώπη μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Αυτό ανατρέπει τους σχεδιασμούς για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη και ειδικά τις αεροπορικές συνδέσεις.

Η υψηλή ταχύτητα και μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, που φτάνει το 70%, έχει ως αποτέλεσμα να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία) έχουν διακόψει ήδη την αεροπορική σύνδεσή τους με τη Βρετανία.

Το γεγονός ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο έθεσε την μεταδοτικότητα «εκτός ελέγχου» έχει εντοπιστεί κιόλας σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Δανία, Ολλανδία) ωθεί στη λήψη νέων πανευρωπαϊκών μέτρων τις επόμενες ώρες, με τους ηγέτες των κρατών - μελών να έχουν ήδη επικοινωνήσει για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών τους απέναντι στον ιό.

Όλο και περισσότερες χώρες προστίθενται στη λίστα αυτών που απαγορεύουν τις πτήσεις από τη Βρετανία, με τις Χιλή, Αργεντινή και Τουρκία να έχουν πάρει πιο πρόσφατα -μέχρι στιγμής- την απόφαση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετείχε χθες σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με μετέχοντες εκπροσώπους των κρατών μελών, ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IPCR), προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη, από κοινού με τη λήψη νέων μέτρων.

Πτήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα από τη Βρετανία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα θα είναι δυνατή, ση αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Βρετανίας, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να αξιολογεί εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τυχόν πρωτοβουλίες της χώρας για τη θωράκισή της απέναντι στην νέα μετάλλαξη.

Ήδη, μια πρώτη κίνηση από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σημειώθηκε χθες, καθώς ανακοινώθηκε πως από σήμερα στις 6 το πρωί τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Το έκτακτο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει απαρέγκλιτα η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επεξεργασία των πρώτων δεδομένων της μετάλλαξης από τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους από την ανίχνευση του τροποποιημένου στελέχους του ιού.