Κορωνοϊος: Αύξηση κατά 20% των νοσηλευομένων στην Αττική μετά τα Χριστούγεννα

61
Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει την Ελλάδα.

Μεγάλη είναι η ανησυχία των υγειονομικών Αρχών για τη εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Από τα Χριστούγεννα και μετά, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά μέσον όρο είναι σταθερός, ενώ αργή αποκλιμάκωση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 866 νέες κρούσματα κορωνοϊού και 27 θάνατοι λόγω της νόσου.

Χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 337 ασθενείς. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική: συνολικά 364 εκ των οποίων 106 στο κέντρο της Αθήνας ή 10,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 49 στη Δυτική Αττική (30,45 ανά 100.000) και 49 στον Πειραιά (10,91). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 99 νέα κρούσματα (8,92 ανά 100.000 κατοίκους), στην Κοζάνη 53, στη Λέσβο 23 και στη Βοιωτία 29.

Η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι κρίσιμη. όπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, «τώρα είναι η περίοδος που περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της μη προγραμματισμένης χαλάρωσης των μέτρων από τις τρεις γιορτές: των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Τώρα είναι που θα φανούν οι “άσχημοι” αριθμοί. Και τώρα στην κυριολεξία ισχύει για τους επιστήμονες και κυρίως την κυβέρνηση που λαμβάνει τις αποφάσεις το “βλέποντας και κάνοντας”», επισημαίνει ο καθηγητής. Ο ίδιος εκτιμά ότι σίγουρα η εικόνα θα επιδεινωθεί, με δεδομένα τα φαινόμενα συνωστισμού που είδαμε, αλλά κυρίως τα όσα δεν είδαμε με τα κρυφά ρεβεγιόν, τις περασμένες εβδομάδες.

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών αφορά τη διασπορά του ιού στην Αττική, με τα πλέον ανησυχητικά μηνύματα να έρχονται από την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων κατά τουλάχιστον 20% τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει ήδη μια αυξητική τάση στο λεκανοπέδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναλύσεις των λυμάτων, που είναι ένας πολύ καλός δείκτης», αναφέρει ο Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ακόμα, προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας και ο πιο ζωηρός πληθυσμός. Και ό,τι συμβεί στην Αττική έχει αντίκτυπο σε όλη τη χώρα». Πηγή ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα.

Οπως σχολιάζει ο καθηγητής, «οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και επομένως πιο εύκολη μετάδοση αναπνευστικών ιών. Δεν ξέρω όμως τελικά τι είναι χειρότερο. Η αύξηση της μεταδοτικότητας σε κλειστούς χώρους εν μέσω lockdown ή η αύξηση της μεταδοτικότητας σε εξωτερικούς χώρους, με δεδομένες τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε το Σαββατοκύριακο, λόγω του καλού καιρού».

Προβληματίζει η μετάλλαξη

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που κυκλοφορεί ήδη σε πολλές χώρες ανά την Ευρώπη, και έχει κατηγορηθεί ότι καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σκουτέλη, αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως.

«Ας μην ψάχνουμε για αποδιοπομπαίο τράγο. Η αύξηση των κρουσμάτων αφορά την αυξημένη κινητικότητα του ιού στην κοινότητα. Μην ξεφεύγουμε από τον στόχο μας που είναι η τήρηση των μέτρων. Εάν αυτή γινόταν σωστά, δεν θα είχαμε φόβο για ενδεχόμενη νέα έξαρση του ιού», τονίζει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων.