Κορωνοϊός: Αυτή είναι η «ακτινογραφία» των 190 κρουσμάτων στην Ελλάδα - Ποιες οι ηλικίες με τα περισσότερα

270
Κορωνοϊός: Πάνω από 100.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη

Εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εκατόν ενενήντα κρούσματα covid-19 καταγράφει συνολικά η Ελλάδα, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ακόμα, για 36 άτομα η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου, Σωτήρη Τσιόδρα.

Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωλημένοι στην Εντατική. Συνολικά, στα νοσοκομεία Αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επιπλέον, έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Κορωνοϊός: Οδηγίες για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), συστήνουν τη συστηματική εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορωνοϊό και να αποφευχθεί η διασπορά του.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού. Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται στις εξής οδηγίες:

-Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

-Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες
με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)

-Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών

-Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο

-Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση

-Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

-Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο