Κορωνοϊός: Δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους - Τα κίνητρα και τα «μπόνους»

181
Σχέδιο για κίνητρα για τους εμβολιασμένους επεξεργάζεται η Κυβέρνηση.

Σχέδιο για κίνητρα για τους εμβολιασμένους επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο τα γυμναστήρια να ανοίξουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Οι γιατροί τονίζουν πως θα χρειαστεί να χτίσουμε ένα επαρκές «τείχος» ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, μέσω του εμβολιασμού.

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί εντείνεται και η συζήτηση για τις μικρές ανάσες ελευθερίας στους πλήρως εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά και συστάσεις διεθνών οργανισμών, μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να ισχύσουν είναι μια ανάπαυση στην πιστή τήρηση των μέτρων όταν συναντιούνται παρέες των εμβολιασμένων, μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια, αλλά και ενδεχόμενη απαλλαγή από την υποχρέωση των self tests.

«Εάν φθάσουμε τα περυσινά καλοκαιρινά επίπεδα ή ακόμα και χαμηλότερα, με 20-30 κρούσματα την ημέρα, τότε οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους», ανέφερε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Για να μπορούν να δοθούν πολλές ελευθερίες στους εμβολιασμένους θα πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα», ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ορισμένες δραστηριότητες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, όπως οι συναυλίες και η παρουσία σε κλειστούς χώρους με λιγότερα μέτρα προστασίας, είτε για διασκέδαση είτε για άθληση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε χθες στο «Open ότι «σε κλειστούς χώρους γυμναστηρίων θα επιτραπεί πρώτα η εκγύμναση εμβολιασθέντων ακόμη και με τη μία δόση του εμβολίου».

Από την πλευρά του, πάντως, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης, ανέφερε στην «Καθημερινή» πως «δεν προβλέπεται καμία αλλαγή έως ότου φτιαχτεί το «τείχος» ανοσίας».

Ο κ. Σκουτέλης είπε μοναδική εξαίρεση σε αυτό είναι οι συστάσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με το οποίο μικρή χαλάρωση των μέτρων μπορεί να υπάρχει όταν συναντώνται μεταξύ τους εμβολιασμένοι.

Μέχρι τώρα, η μόνη διαφοροποίηση που ισχύει στη χώρα μας μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, και όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση της καραντίνας σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναφέρει πως σε αυτή τη φάση υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις κατά τις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στις συστάσεις για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

• Όταν άτομα πλήρως εμβολιασμένα συναντιούνται με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση της μάσκας μπορεί να χαλαρώσει.

• Όταν άτομα μη εμβολιασμένα από την ίδια οικογένεια ή την ίδια κοινωνική φούσκα συναντιούνται με πλήρως εμβολιασμένους, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας μπορεί να χαλαρώσει υπό την προϋπόθεση ότι δεν συμμετέχουν στις συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

• Η υποχρέωση των τεστ ή της καραντίνας για τους ταξιδιώτες ή σε εργασιακούς χώρους μπορεί να αρθεί ή να τροποποιηθεί για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολύ χαμηλό επίπεδο κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού τα οποία διαφεύγουν της ανοσίας (στην περίπτωση των ταξιδιωτών, αυτό αφορά τον τόπο προέλευσής τους).