Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

204
Κρίσιμη η εβδομάδα για την πορεία του κορωνοϊού

Μπορεί τις δύο τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού να εμφανίστηκαν μειωμένα στην Ελλάδα, ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία για την Αττική.

Με την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων των καλοκαιρινών διακοπών, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την εικόνα της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν υψηλά στην πρωτεύουσα.

Στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων βρίσκονται οι περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κρήτης, Λέσβου, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης και Ζακύνθου.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς θα αδειάζουν τα νησιά και η περιφέρεια από τους εκδρομείς και θα γεμίζει η πρωτεύουσα. Η επιστροφή των εκδρομέων, των τελευταίων εκδρομέων για την ακρίβεια, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους επιδημιολόγους, οι οποίοι εμφατικά ζητούν την προσοχή των πολιτών προτείνοντας τηλεργασία, ολιγοήμερη καραντίνα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποφυγή επαφών με ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον σε όλα αυτά, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μπαίνουμε στο Φθινόπωρο που μπορεί προς το παρόν να διατηρεί υψηλές θερμοκρασίες αλλά σταδιακά θα αρχίσει η πτώση και ακολούθως και η συνήθης μετάβαση από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς χώρους.

Πάνω από τα μισά κρούσματα χθες στην Αττική

Χθες πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν, αφορούσαν περιπτώσεις της Αθήνας. Συγκεκριμένα, από τα 183 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 107 αφορούσαν την πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παρατηρηθεί επιδημιολογική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, μειώθηκαν σε 9.

Από τα 107 κρούσματα της Αθήνας τα 28, προέρχονται από μία δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, η οποία έχει μπει σε καραντίνα.

Η νέα εστία εντοπίστηκε καθώς ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα και μετά από τεστ που του έγινε διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό. Τα απαραίτητα τεστ έγιναν σε όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση.

Πλέον, για 2 εβδομάδες αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες. Επίσης, η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν χθες. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από χθες στις 18:00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στην Λέσβο

Εξίσου ανήσυχη θεωρείται η κατάσταση στην Λέσβο καθώς το τελευταίο τριήμερο έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα. Η Επιτροπή Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ανέφερε πως «η κατάσταση εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη» και κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή η εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ανακοίνωσε την αποχή όλων των δικηγόρων από τις συνεδριάσεις των ποινικών υποθέσεων αυτήν την εβδομάδα.

Μέτρα και στο Ηράκλειο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Περιορισμένο lockdown την ίδια ώρα, αποφασίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τον Ν. Χαρδαλιά. Τα έκτακτα μέτρα ήρθαν μετά από σύσκεψη που έγινε με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης. Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.