Κορωνοϊός: Έως τέλος Μαΐου θα έχει χτιστεί τo «τείχος» ανοσίας - Σε υψηλούς ρυθμούς η επιχείρηση εμβολιασμών

140
Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχει χτιστεί τo «τείχος» ανοσίας κατά του κορωνοϊού.

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχει χτιστεί τo «τείχος» ανοσίας κατά του κορωνοϊού. Έως το τέλος του μήνα θα έχει θωρακιστεί το 20% του πληθυσμού απέναντι στη νόσο Covid-19.

Η επιχείρηση εμβολιασμών γίνεται σε υψηλούς ρυθμούς. Η θωράκιση, σε ικανοποιητικό ποσοστό, των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, και από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα των ατόμων στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-59 και η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ενδεχόμενο μόλυνσης, έχουν φέρει αλλαγές τον χάρτη των κρουσμάτων και συνεπώς και των νοσηλευομένων.

Ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά κορωνοϊού που αφορούν πολίτες ηλικίας 35-54 χρόνων, ενώ καταγράφεται περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες στα 43 έτη.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι «να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με το οποίο δίνουμε, μετά από πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν οι βάσει των συμφωνιών παραλαβές εμβολίων και οι εμβολιασμοί των πολιτών με εντατικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον θα γίνει... ρουτίνα ο ημερήσιος εμβολιασμός 100.000 πολιτών και θα επιτρέψει σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «μέσα στον Μάιο να γίνουν 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί, φτάνοντας συνολικά στο τέλος Μαΐου σε τουλάχιστον 5 εκατ. εμβολιασμούς».

Η «Ελευθερία» σε αυτήν την πρώτη φάση της θωράκισης των πολιτών για την συρρίκνωση της επιδημίας – διότι ουδείς μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τι θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός- έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο. «Οδεύουμε προς την κορύφωση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, εφόσον όλα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραλαβές εμβολίων. Είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εμβολιασμού

Διευκρινίσεις για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας έδωσε κατά την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά τις παραλαβές των εμβολίων αλλά και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Ειδικότερα, αναμένονται:

-2.150.000 δόσεις από τις εταιρίες Pfizer

-350.000 δόσεις από τη Moderna

-220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000

-150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Εντός Μαΐου θαέχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς – αναρτήθηκε χθες στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων (ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στο τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, ποσοστό περίπου 18% του πληθυσμού θα έχει πλήρη ανοσία. Ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κατά την επιδημία.

«Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε», ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στα «εμβόλια της απελευθέρωσης» από την πανδημία του κορωνοϊού. Αισιόδοξη ήταν και για τη χορήγηση του μονοδοσικού και αποτελεσματικού σε 28 ημέρες εμβολίου της Johnson & Johnson για ηλικίες άνω των 18 ετών από χθες, εξέλιξη που θα επιταχύνει τον εμβολιαστικό ρυθμό.

Από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-39 χρόνων έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 177.000 πολίτες) ενώ ήδη 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 χρόνων έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες), και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 άτομα. Η πλειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 χρόνων έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 250.000 πολίτες και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Τα ποσοστά κάλυψης των άλλων ηλικιακών ομάδων που έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία «Ελευθερία» από τον περασμένο Ιανουάριο παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως ήταν και στα μέσα Απριλίου, με εξαίρεση τους πολίτες στις ομάδες 60-69 χρόνων.

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, από την ομάδα άνω των 85 ετών, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και επιπλέον 5% έχει κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων – μάλιστα την χαρακτήρισε ως την «καλύτερή μας ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής»- έχει εμβολιαστεί το 73% και 7% αναμένει τον εμβολιασμό του.

Στην ομάδα 70-74 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 58% και ποσοστό 16% έχει κλεισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα ατόμων 65-69 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 40%, αλλά ποσοστό 34% αναμένει τη σειρά τους έχοντας προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στους πολίτες ηλικίας 60-64 χρόνων, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 14% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Στο μισό η διασπορά του κορωνοϊού με μία μόνο δόση εμβολίου

Σε ένα σημαντικό ερευνητικό εύρημα για την αξία των εμβολίων αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία.

Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, κορυφαία επιστήμονα στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή τηςAstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό.

«Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή - ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, 25.000 νοικοκυριά και 57.000 άτομα σε επαφή- έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον», ανέφερε ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε πως το εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Βρετανία και σε όλα τα κράτη, καθώς «επιβεβαιώνει τη βασική ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Η έμμεση προστασία είναι μια ιδιότητα πάρα πολύ σημαντική για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας».