Κορωνοϊός: Έρχονται τα τεστ μοριακού ελέγχου-Σε ποιους θα γίνουν

360
Κορωνοϊός: Έρχονται τα τεστ μοριακού ελέγχου

Τα τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες στη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση
τη στρατηγική του διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί στον πληθυσμό της χώρας στην κρίσιμη επόμενη φάση, στην οποία είναι χρονικό ορόσημο η ερχόμενη Δευτέρα ως ημέρα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία είναι επικεφαλής ο Σωτήρης Τσιόδρας εξετάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις της τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται ο διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος και ποιες ομάδες πληθυσμού θα αφορά.

Ενόψει και της ενεργοποίησης των 500 κινητών μονάδων για τεστ αλλά και για νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ' οίκον σε όλη τη χώρα είναι προφανές πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη εισήγηση, καθώς πρόκειται για τον έλεγχο που θα δίνει την ευκρινή επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό και τη νόσο Covid-19 στους ειδικούς.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας βεβαίως πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ακόμη συζητά επ' αυτού του θέματος και πως δεν έχει ολοκληρώσει την εισήγησή της, ωστόσο παρουσίασε τις μέχρι τώρα εισηγήσεις στις οποίες συμφώνησαν τα μέλη της.

Καταρχήν ο εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση του κορωνοϊού συστήνεται, όπως είπε ο καθηγητής, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο.

Στα συμπτώματα είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες ο ειδικός, αναφέροντας ότι εκτός από τα γνωστά μας συμπτώματα, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα, το λαχάνιασμα ή την δυσκολία στην αναπνοή, που ήταν τα τρία κύρια συμπτώματα γι’ αυτή τη νόσο, προστέθηκαν: οι κρυάδες, το ρίγος, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), ο πονόλαιμος, αλλά και η ξαφνική απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης. Ιδίως για τον βήχα διευκρίνισε πως μπορεί να είναι ξερόβηχας, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από απόχρεμψη, από εκκρίσεις.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Εκτός από τον γενικό κανόνα, που αφορά τον μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα που τα αξιολογεί ο θεράπων γιατρός, ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα στον έλεγχο θα έχουν οι εξής κατηγορίες πληθυσμού:

• Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία.

• Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο.

• Προσωπικό δομών και υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών.

• Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως αυτές της φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας.

• Προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του Κράτους και

• Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ο έλεγχος σε ασυμπτωματικούς

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή θα γίνεται με προτεραιότητες στις εξής κατηγορίες:

• Προσωπικό και φιλοξενούμενοι κλειστών δομών.

• Άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης.

• Έγκυοι που εισάγονται για τοκετό.

• Φιλοξενούμενοι σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες ροές κρουσμάτων.