Κορωνοϊός: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

123

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.

Η έγκριση άφορα σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του FDA στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της Pfizer και έως τα τέλη του μήνα της ΕΜΑ στην Ευρώπη.

Η MHRA εξουσιοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει το εμβόλιο σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 όταν θα καταστεί πλήρως υπεύθυνο για την έγκριση φαρμάκων στη Βρετανία, μετά το Brexit.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα παραλειφθούν τις επόμενες. Η Βρετανία έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ίση αποτελεσματικότητα μεταξύ νεότερων εθελοντών και εκείνων άνω των 65 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο Covid-19.