Κορωνοϊός-Κομισιόν: Εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβόλιου της Pfizer

136
Επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με τις Pfizer/ΒiοΝtech, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από την Pfizer/ΒioNtech.

Μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει πολλά και σχέδια για 2021, όπως να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας, αλλά όλα αυτά απαιτούν να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε την πανδημία κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο Ευρωπαίοι, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σε συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer/BioNtech για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων, από τις οποίες 75 εκατομμύρια θα είναι διαθέσιμες εντός του δεύτερου τριμήνου και οι υπόλοιπες λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τελική συμφωνία και όχι απλώς για διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά με αυτήν τη συμφωνία ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNtech διπλασιάζεται και θα φτάσει τις 600 εκατομμύρια δόσεις. «Η Κομισιόν ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna και πλέον με τα δύο αυτά εμβόλια έχουμε δόσεις ώστε να εμβολιαστούν 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, δηλαδή ποσοστό περίπου 80% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλα εμβόλια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ουσιαστικά με τη σημερινή συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου που παράγεται από την BioNTech και την Pfizer, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την χθεσινή απόφαση της BioNTech να ξεκινήσει την παραγωγή εμβολίων και στις νέες εγκαταστάσεις της στο Μαρβούργο, στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης.