Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για τα νοσοκομεία

246
Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για τα νοσοκομεία

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι δύο επόμενες εβδομάδες για τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι μία από τις παραμέτρους που θα παίξουν ρόλο στην άρση του lockdown.

H Kυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν την κατάσταση στα νοσοκομεία που παλεύουν σκληρά να μην καταρρεύσουν σε αυτόν τον υγειονομικό πόλεμο, και ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των Εντατικών, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες
Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 600.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται νέο «τσουνάμι» ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, το τελευταίο όπως όλα δείχνουν για το 2020.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία σε απλές κλίνες και 250 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την μεγάλη εκτόνωση του φαινομένου να τοποθετείται χρονικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η επιβάρυνση των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας είναι τεράστια, καθώς το 65%-70% των νοσηλευομένων λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε αυτά τα νοσοκομεία.

Η αντοχή του συστήματος υγείας, που δοκιμάζεται σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες από την επιδημία κορωνοϊού υποδεχόμενο καθημερινά κατά χιλιάδες τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, είναι εκείνη που κρίνει εν πολλοίς τον σχεδιασμό για το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown. Οι «σκληροί» δείκτες που αφορούν το ΕΣΥ, δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων, καθορίζουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, και τον βηματισμό της χώρας προς την έξοδο από το πεδίο της καραντίνας στο οποίο εισήλθε στις 7 Νοεμβρίου.

Η πληρότητα των ΜΕΘ επηρεάζει την άρση των μέτρων

Για τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η συζήτηση για την άρση των περιορισμών πρέπει να ανοίξει εφόσον καταγραφεί σαφής πτωτική τάση στον αριθμό των διασωληνωμένων και ανοδική τάση στις ελεύθερες, διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid-19. «Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας» υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την περασμένη Παρασκευή, η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά ήταν στο 88%, άρα η διαθεσιμότητα έφτανε μόλις το 12%. Μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο τα ποσοστά ήταν ακόμη πιο αποκαρδιωτικά για την αντοχή του συστήματος: Στην Αττική υπήρχαν 49 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, αλλά στη Θεσσαλονίκη οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ covid-19 ήταν τρεις! Προαπαιτούμενο για την αποκλιμάκωση των μέτρων είναι η σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας των κορεσμένων σήμερα ΜΕΘ, με τους ειδικούς να θέτουν ως αφετηρία της επιστροφής στην κανονικότητα για τα νοσοκομεία, την οικονομία και την κοινωνία την πληρότητα των Εντατικών γύρω στο 75%- 70% αλλά και την καταγραφή σταθερής μείωσης στις κατειλημμένες κλίνες.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ΜΕΘ, δηλαδή την πληρότητα 88%, χρειάζεται να μειωθεί επιπλέον κατά 13%-18% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ το επόμενο διάστημα. Ή να μειωθούν στους 425 οι διασωληνωμένοι από 607 που ήταν σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη προχθεσινή καταγραφή.

Στην περίπτωση που ξετυλιχθεί το «καλό» σενάριο και αρχίσει η αποσυμπίεση των ΜΕΘ, η επανεκκίνηση με αυστηρούς όρους για το λιανεμπόριο θεωρείται δεδομένη. Ενώ το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει καθώς συμπίπτει σχεδόν με το...κλείσιμό τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ομοίως πολλά εμπόδια ανακύπτουν και στο θέμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ειδικοί και κυβέρνηση σχεδιάζουν το αναγκαίο εκτεταμένο testing (μαζικό έλεγχο) που θα ακολουθήσει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος είναι η προμήθεια 1 εκατομμύρια rapid tests ανά μήνα τα οποία θα πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ στοχευμένα στον πληθυσμό, ώστε να υπάρχει έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης, ναπρολαμβάνονται τοπικές επιδημίες και να κόβονται οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης.