Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων - Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

110
Έρευνα-Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία του τρίτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα. Τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αυξημένα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά σε εκείνα της Αττικής. Την ίδια ώρα, αγωνία υπάρχει και για τις μεταλλάξεις, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες.

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320 και στις αρχές του προηγούμενου μήνα ήταν 246.

Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Επιπλέον 403 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού έγιναν το περασμένο 24ωρο, με τις 229 να αφορούν πολίτες και νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Η παραχώρηση γενικών κλινών είτε απλών είτε Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη όπως και υποστήριξη όπου χρειάζεται το ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα υγείας για τα non Covid περιστατικά.

Η ένταση με την οποία συνεχίζεται η επιδημία θεωρείται βέβαιον ότι θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες με λοίμωξη ή επιπλοκές της στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ήδη, και μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Μαρτίου έχουν εισαχθεί για νοσηλεία 1.529 ασθενείς, με τους 881 από αυτούς, δηλαδή το 58%, στα νοσοκομεία της Αττικής.

Τις τελευταίες είκισι ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες COvid-19, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19 φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη.

Πιο ομαλή φαίνεται η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία. Στους 544 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι σχεδόν 600 είναι οι ασθενείς σε Ήπειρο, Δυτική Πελοπόννησο και Επτάνησα. Άλλους 89 ασθενείς περιέχει η έκθεση του ΕΟΔΥ για την Κρήτη.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η αυξημένη κυκλοφορία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την προχθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοινώθηκαν και επίσημα από τον ΕΟΔΥ.

Ευρύτατη είναι, όπως φαίνεται, η διασπορά που παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με προεξάρχουσες την Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), την Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46) και το Λασίθι (30) της Κρήτης, την Λάρισα (28), την Αχαΐα (22), την Κοζάνη (21), και την Εύβοια (12).

Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990, καταγράφοντας, συνεπώς, αύξηση της τάξης του 68,4% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, την αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εντείνει και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48, εκ των οποίων τα 41 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 5 στην Περιφέρεια Αττικής και 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων.