Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την έξαρση των τελευταίων ημερών

140
Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την έξαρση των τελευταίων ημερών

Συνεχίζεται η ανησυχία στη χώρα μας για την έξαρση των τελευταίων ημερών με τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Περίπου 1.300 κρούσματα έχουν καταγραφεί το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό έχει σημάνει «συναγερμό» στις Αρχές.

Με δεδομένο ότι συνολικά από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 5.700 κρούσματα κορωνοϊού, γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου έχει καταγραφεί το 22% των περιστατικών Covid-19 της χώρας.

Κατά το ίδιο διάστημα η κίνηση προς τα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι 111 ασθενείς που βρίσκονταν στα νοσοκομεία αναφοράς την 1η Αυγούστου ανέρχονται πλέον σε 162, οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν (από 12 ανέρχονται πλέον σε 25) ενώ 7 νέα θύματα προστέθηκαν στον μοιραίο κατάλογο του κορωνοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 213.

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στον Πόρο, που βρέθηκε στο προσκήνιο την περασμένη Πέμπτη λόγω της συρροής κρουσμάτων που εντοπίστηκε αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν αμέσως σε εφαρμογή. Στο νησί έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 40 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό.

Άλλη υπέρ-εστία κορωνοϊού με μεγάλη επίπτωση αποτελεί και ο Αμπελώνας Λάρισας όπου γαμήλιο γλέντι έχει «δώσει» 18 θετικά στον κορωνοϊό άτομα, εκ των οποίων τα 4 είναι διασωληνωμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 17 ασθενείς, εκ των οποίων οι 17 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η διασπορά του ιού και η εξάπλωση της επιδημίας είναι υψηλή, όπως αποτυπώνεται τόσο από τις δραματικές δημόσιες τοποθετήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και από τη λήψη κλιμακούμενων μέτρων από την Κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε χθες μικρή μείωση, καθώς καταγράφηκαν 126. Ωστόσο, οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την ανοδική πορεία που ακολουθεί ο ρυθμός διασωληνώσεων και των θανάτων.

Μέχρι και χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 24 ασθενείς, ενώ την 1η Αυγούστου ήταν 12. Οι περισσότεροι από τους διασωληνωμένους είναι ηλικίας 64 ετών και άνω, με τους ειδικούς να έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι παρότι τα καλοκαιρινά κρούσματα του κορωνοϊού ανήκουν σε νεαρότερες ηλικίες, και πάλι οι ηλικιωμένοι θα επιβαρύνονται, καθώς είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο σοβαρά εφόσον κολλήσουν, και θα οδηγηθούν στη διασωλήνωση ή στον θάνατο.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, δείχνει ότι βασικές εστίες του κορωνοϊού παραμένουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν χθες 38 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, 18 κρούσματα δηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, από τρία περιστατικά καταγράφηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, την Καστοριά, τη Μαγνησία, την Πέλλα και τη Χαλκιδική.

Από δύο περιστατικά δηλώθηκαν στα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα, τα Τρίκαλα και την Κορινθία, καθώς και από ένα κρούσμα στη Βοιωτία, τον Έβρο, την Ηλεία, την Καβάλα, τις Σέρρες και την Πρέβεζα.