Κορωνοϊός: Μείωση ιικού φορτίου στην Επικράτεια, σταθεροποίηση στην Αττική

104
Κορωνοϊός-Έρευνα: Πότε το μοριακό τεστ είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό

Μείωση παρουσιάζει το ιικό φορτίου στην Επικράτεια, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Αττική που υπάρχει σταθεροποίηση.

Οι ειδικοί χθες έστειλαν το μήνυμα ότι «είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι καταγράφεται μεν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σχεδόν σε όλη την Επικράτεια, που όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση.

Η προσοχή των ειδικών φαίνεται πως επικεντρώνεται στην περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει σταθεροποίηση αλλά δεν μειώνεται το ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στο 58%.

Αυτός ο δείκτης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επίσης, κατά την χθεσινή ενημέρωση επισημάνθηκε ότι δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά περαιτέρω τα κρούσματα, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και ο ιός συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσά μας, ενώ ο πραγματικός αριθμός όσων νοσούν είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 585 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 248 εντοπίστηκαν στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη. Οι νεκροί σε ένα 24ωρο έφτασαν τους 28, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 288.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα συνεχίσει να γίνεται βήμα-βήμα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, εν αναμονή τόσο της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού όσο και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αποκάλυψε ότι επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, δηλαδή της μεταδοτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσαν, η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς, εάν χρειαστεί.