Κορωνοϊός: Μείωση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα-Η κατάσταση στην Αττική

239
Κορωνοϊός: Αγωνία για την έξαρση στην Αττική - Έρχονται νέα μέτρα

Συνεχίζεται η «επέλαση» του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φτάνει τους 3.194. Μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί 786 θάνατοι. Το 58% των θυμάτων κατέληξαν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ακόμα, χθες έγινε γνωστό πως 579 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Επίσης, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 σε σύνολο 19.438 μοριακών ελέγχων και 10.612 rapid test. Κάτι που ανοίγει μία χαραμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία που δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση.

Αντίθετα, στην Αττική η κατάσταση κρίνεται και πάλι οριακή, καθώς καταγράφεται βραδύς ρυθμός στη μείωση των νέων διαγνώσεων όπως είχαν επισημάνει οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού την περασμένη Δευτέρα.

Πανελλαδικά ο κορωνοϊός συνεχίζει να κινείται σε υψηλή ταχύτητα, αν και χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη που κινούνταν τις προηγούμενες εβδομάδες, και σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται μια ασφαλής ταχύτητα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι ενδεικτικό αυτό που είπαν προχθές οι ειδικοί πως το επιδημιολογικό φορτίο, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες καραντίνας, παραμένει υψηλό και είναι ανάλογο με εκείνο που είχε η χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.

Την περασμένη Τρίτη, την 1η ημέρα του Δεκεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 2.199 νέα κρούσματα κορωνοιού, επί συνόλου 21.032 μοριακών ελέγχων και 9.891 rapid test.

Από τη σύγκριση των δύο ημερών είναι προφανής η υποχώρηση των κρουσμάτων στην επικράτεια, αν και την τελική αποτίμηση θα την κάνουν οι ειδικοί στο τέλος της εβδομάδας έχοντας στη διάθεσή τους την επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η επιδημία εξελίσσεται με αμείωτη ένταση μέσα στα νοσοκομεία, όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνώσεων, και μοιραία και των νεκρών, είναι ακόμη πολύ υψηλός.

Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 3.849. Πριν από μία εβδομάδα νοσηλεύονταν 4.252. Ο ρυθμός των θανάτων έχει επηρεάσει δραματικά και τη μείωση των ασθενών, αλλά θετικό κρίνεται ότι δίδονται, παρότι με αργό ρυθμό, εξιτήρια όσο και ότι μειώνονται οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 1.869 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 2.131 οι νοσηλευόμενοι.

Η κατάσταση στην Αττική

Τις τελευταίες δύο ημέρες η Αττική είναι πρώτη σε κρούσματα προσπερνώντας τη Θεσσαλονίκη και καταγράφοντας έπειτα από αρκετές εβδομάδες περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με εκείνα που επιβεβαιώνονται στη συμπρωτεύουσα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέα κρούσματα στην Αττική και 283 στη Θεσσαλονίκη και προχθές το λεκανοπέδιο μετρούσε 250 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 243.

“Στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί με ποσοστό περίπου 7%-8% μεσοσταθμικά προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%”, ανέφερε προχθές ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιβάρυνση περιοχών της βόρειας Ελλάδας συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς. Το Κιλκίς κατέγραψε χθες 58 νέα κρούσματα, η Ξάνθη 52, η Πιερία 50, η Πέλλα 36. Μικρή κάμψη παρουσιάζει η Λάρισα (48 κρούσματα).