Κορωνοϊός: Oι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 58% τον Φεβρουάριο

41
Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για τα νοσοκομεία

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού που έχει προκαλέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 58% τον Φεβρουάριο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 346 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας. Αντίστοιχοι ήταν οι αριθμοί τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία για τη μείωση των διασωληνωμένων λόγω της αυστηροποίησης των μέτρων αλλά και των εμβολιασμών.

Εκτιμάται ότι στο τέλος Απριλίου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού θα φτάσει στο 20%.

Τα θύματα μέσα στον Φεβρουάριο ανέρχονται σε 525, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 6.321 θάνατοι.

Οι εισαγωγές των ασθενών με λοίμωξη covid-19 προς τα  νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς. Πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς με κορωνοϊό.

Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.

Σε όλες τις Μονάδες στο ΕΣΥ χθες νοσηλεύονταν 646 άνθρωποι, από τους οποίους οι 346 ήταν διασωληνωμένοι. Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100. Στις 5 Φεβρουαρίου, και πριν ανακοινωθεί το σκληρό lockdown για την Αττική, στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 246 ασθενείς.

Η κατάσταση στην Αττική, όσον αφορά στα νοσοκομεία, είναι επιβαρυμένη. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα σταθεροποιηθεί η εισαγωγή νέων ασθενών από την επόμενη εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι θα αποτυπωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων.

Πάντως, μέχρι τώρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γίνονται με αμείωτο ρυθμό. Χθες εισήχθησαν 299 ασθενείς εκ των οποίων οι 179 σε νοσοκομεία της Αττικής που δέχθηκαν τους περισσότερους ασθενείς.

Ο χθεσινοβραδινός απολογισμός τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ήταν 1.301 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.074 σε απλές κλινικές και οι 227 σε Μονάδες. Και όπως εξήγησε την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η πίεση στις ΜΕΘ δεν εντείνεται μόνο από τις νέες εισαγωγές αλλά και τη μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών, 21 δηλαδή μέρες.

Έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών παραχωρήθηκαν 100 κλίνες ΜΕΘ και 300 απλές κλίνες για τις ανάγκες ασθενών non covid-19.