Κορωνοϊός: Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια κοστίζουν 100 δισ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση

148
Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια εκτός από “εμπόδια” στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλούν και οικονομική ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια εκτός από “εμπόδια” στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλούν και οικονομική ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στα εμβόλια κοστίζουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Oι μεταλλάξεις που παρουσιάζει ο ιός έχει υποχρεώσει τις Κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που πλήττει την οικονομία τους. Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στην πασχαλινή αγορά.

Υψηλό είναι το οικονομικό κόστος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα με τους υφιστάμενους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα έχει κόστος 12 δισεκατομμύρια ευρώ, σε όρους ΑΕΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg Economics.

Δεδομένων των καθυστερήσεων στο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού και αν δεν υπάρξουν κι άλλες ανατροπές, το κόστος μπορεί να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια.

Οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων αναμένεται να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ε.Ε., με το κόστος να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δαπάνη πολλών δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της αργής και χαοτικής διαδικασίας διανομής των εμβολίων σε σύγκριση με χώρες όπως τη Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ως συνέπεια η οικονομία της Ε.Ε. να λειτουργεί περίπου στο 95% του επιπέδου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που μεταφράζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics, σε απώλειες παραγωγής που ενδέχεται να φθάσουν σε κόστος τα 12 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα.

Ακόμα, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η Ένωση είναι αρκετά πίσω σε εμβολιασμούς, τους οποίους πραγματοποιεί με πιο αργό ρυθμό. Μέχρι να καταφέρει να φθάσει τις υπόλοιπες χώρες, η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ακόμη και εάν άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες επιστρέψουν σε μία κανονικότητα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι καθυστερήσεις ενός ή δύο μηνών θα ισοδυναμούσαν με ένα κόστος 50-100 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό καταδεικνύει και το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία αντιπαράθεση με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία Astrazeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.