Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις καθυστερούν την επιστροφή στην κανονικότητα

99

Σε μήνα των… παθών εξελίσσεται ο Μάρτιος, την ώρα που η κόπωση των πολιτών είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Δυστυχώς ο ιός συνεχίζει να πολιορκεί ανελέητα τη χώρα, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Από την άλλη το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας δίνει τη δική του μάχη στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση.

Φυσικά στην δύσκολη εξίσωση βρίσκονται και οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να πειθαρχήσουν σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ενώ συμπληρώνουμε σχεδόν πέντε μήνες καραντίνας.

Το τρίτο κύμα όμως χτυπά σαν τσουνάμι τη χώρα μας, καθώς παρά το πολύμηνο απαγορευτικό, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Γιατί το τρίτο κύμα είναι πιο σφοδρό, αλλά όχι τόσο θανατηφόρο

Είναι σαφές λοιπόν πως ο ιός είναι πιο μεταδοτικός τώρα, αλλά όχι το ίδιο θανάσιμος.

Απόδειξη αυτού, αποτελεί άλλωστε το γεγονός πως τον Νοέμβριο σχεδόν με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων οι ημερήσιοι θάνατοι έφταναν και συχνά ξεπερνούσαν τους 80.

Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση θεωρούνται κυρίως οι μεταλλάξεις, οι οποίες πλέον επικρατούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί κατά 90% στην πρωτεύουσα και στην Κρήτη, ενώ η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν πως με μαθητική ακρίβεια ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και μακροπρόθεσμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επομένως είναι δεδομένο πως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων θα πιέσει το σύστημα Υγείας όπως συμβαίνει τώρα.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει την μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά.

Παρά την απίστευτη προσπάθεια που καταβάλουν οι υγειονομικές αρχές καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την διασπορά των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.

Οι παραλλαγές του ιού φαίνεται πως μεταλλάσσεται πιο γρήγορα από καθετί.

Ο ιός αντιστέκεται με… νέους συνδυασμούς μεταλλάξεων

Παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και ο σημερινός συναγερμός στους ειδικούς με τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των δυο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στις νέες μεταλλάξεις;

Όσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, μεταλλάξεις θα συμβαίνουν και καινούριες παραλλαγές θα εμφανίζονται. Ανάμεσα στις επικρατούσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια mRNA αντιμετωπίζουν τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κάτι που συνέβη και στο υπό δοκιμή εμβόλιο της Novavax, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα από 89% σε 60%. (Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το όριο της αποτελεσματικότητας έχει τεθεί στο 50%).

Οι ειδικοί βλέπουν φως στο… Πάσχα

Από την πλευρά τους οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να τηρήσουν τα νέα μέτρα προκειμένου να βγούμε σύντομα από το φως στο τούνελ.

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τηρήσουμε τώρα στα νέα μέτρα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κανονικό (όσο γίνεται) Πάσχα.

Βέβαια σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών. Η χώρα μας περιμένει τον επόμενο μήνα πάνω από 1.000.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, ενώ θα έρθουν επιπλέον δόσεις της AstraZeneca.