Κορωνοϊός: Ομπρέλα προστασίας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την Κυβέρνηση

448
Economist για προϋπολογισμό: Φιλόδοξοι οι στόχοι

Ομπρέλα προστασίας για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την εξάπλωση του Κορωνοϊού ανοίγει η Κυβέρνηση.

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup που ουσιαστικά έβαλε ένα οριστικό τέλος στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020 αφήνει πλέον σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ευελιξίας στο οικονομικό επιτελείο και σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις για την ανακούφιση των πολιτών, για την στήριξη των δομών υγείας και για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Από το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν στις τελικές αποφάσεις.

Σε απόλυτη προτεραιότητα μπαίνουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την πανδημία, ενώ για εκείνες που έχουν υποστεί πλήγμα προβλέπεται μέριμνα στην σχετική ΠΝΠ, ωστόσο η εξειδίκευση των όποιων μέτρων θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις φυσικών προσώπων, εκεί διερευνάται μία φόρμουλα ισορροπίας προκειμένου αφενός να ανακουφιστούν οι πολίτες που περνούν μία πολύ δύσκολη περίοδος και αφετέρου να μην αδειάσουν τα δημόσια ταμεία. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: «Πρέπει να στηρίξουμε και την οικονομία, γιατί πολλές επιχειρήσεις και πολλοί εργαζόμενοι πλήττονται».

Πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί τις επόμενες ώρες πρωτοβουλία για τις επιχειρήσεις από κοινού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την Τράπεζα της Ελλάδας όπου οι τράπεζες για τις ενήμερες επιχειρήσεις έως τις 31/12/2019 θα δώσουν παράταση στα χρεολύσια για έξι μήνες.