Κορωνοϊός: Πάνω από 322.000 επιστήμονες παγκοσμίως έχουν δημοσιεύσει κάτι μέσα στο 2020

188
Ποιες είναι οι βασικότερες πιθανές θεραπείες για τον κορωνοϊό

Περισσότεροι από 322.000 επιστήμονες ήδη έχουν δημοσιεύσει κάτι για τον κορωνοϊό.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί περίπου το 5% των ενεργών επιστημόνων που δημοσιεύουν διεθνώς, όπως αποκαλύπτει μια ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που έκαναν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του και η οποία περιελάμβανε περίπου 85.000 άρθρα στη βάση δεδομένων Scopus σχετικά με τον κορονοϊό και την πανδημική νόσο που αυτός προκαλεί.

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό αποτελούσαν σχεδόν το 3% όλων των επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως (συνολικά σχεδόν τρία εκατομμύρια κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2020).

Το ποσοστό των δημοσιεύσεων για τη νόσο Covid-19 αυξάνεται διαχρονικά και είναι ενδεικτικό ότι τον Νοέμβριο πέρυσι αποτελούσε το 3,7% των συνολικών δημοσιεύσεων στον κόσμο.

Οι επιστήμονες που έχουν κάνει σχετικές δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό, καλύπτουν τα 173 από τα 174 πεδία της επιστήμης.

«Μόνο επιστήμονες στο σχεδιασμό και μηχανολογία αυτοκινήτων δεν έχουν δημοσιεύσει για την Covid-19!», σύμφωνα με τον δρα Γιάννη Ιωαννίδη. Περισσότεροι από ένας στους δέκα επιστήμονες στα πεδία της δημόσιας υγείας και της κλινικής ιατρικής έχουν κάνει κάποια δημοσίευση για τον κορονοϊό (ποσοστά 11,3% και 11,1% αντίστοιχα).

Ανάμεσα στους 15.800 επιστήμονες που είχαν πολύ υψηλή επιρροή στην επιστήμη πριν την πανδημία, περίπου ο ένας στους οκτώ (το 13,3%) ήδη έχει δημοσιεύσει κάτι για την Covid-19. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στα πεδία κλινικής ιατρικής (27,7%) και δημόσιας υγείας (26,8%). Από αυτούς, οι 65 είχαν τουλάχιστον 30 δημοσιεύσεις ο καθένας.

«Κάποιοι επιστήμονες δημοσιεύουν για την Covid-19 μανιωδώς, μέχρι και 133 άρθρα! Λίγοι όμως έχουν σημαντική απήχηση στις εργασίες τους αυτές», εκτιμά ο διακεκριμένος διεθνώς Έλληνας ειδικός στην ιατρική στατιστική και επιδημιολογία, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολική παραγωγικότητα εκ μέρους ορισμένων ερευνητών.

Ο παγκόσμιος «πρωταθλητής» με 133 δημοσιεύσεις είναι ο ταϊλανδικής καταγωγής Wiwanitkit Viroj, επισκέπτης καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της κινεζικής Χαϊνάν.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στη βάση προδημοσιεύσεων biorXiv, παραθέτει και έναν κατάλογο με τους επιστήμονες που οι επιστημονικές τους δημοσιεύσεις περί Covid-19 έχουν την μεγαλύτερη απήχηση στην επιστημονική βιβλιογραφία με βάση δείκτες αναφορών σε αυτές. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τον ίδιο τον Γιάννη Ιωαννίδη.