Κορωνοϊός: Παραμένει στο «κόκκινο» η Αττική-Προβληματισμός για τις «βόμβες» διασποράς

147
Κορωνοϊός: Παραμένει στο «κόκκινο» η Αττική

Εντείνεται η ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ειδικά, για την Αττική είναι έντονος ο προβληματισμός των πολιτικών και υγειονομικών Αρχών της χώρας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά τα κρούσματα σε γηροκομεία αλλά και σε εργοστάσια της περιφέρειας.

Την Παρασκευή καταγράφηκε και ο πρώτος νεκρός από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, την ώρα που μέχρι στιγμής τα κρούσματα κορωνοϊού από το οίκο ευγηρίας φθάνουν τα 47 σε αριθμό. Ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν ένας 79χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Από εκεί και πέρα, διαπιστώθηκε από τον επιτόπιο έλεγχο των επιθεωρητών- ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ότι η διασπορά του κορωνοϊού σε δεκάδες ηλικιωμένους στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα οφείλεται σε έναν εργαζόμενο, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι αλβανικής καταγωγής, ο οποίος έχει παραιτηθεί και μάλιστα δεν είχε ενημερώσει τον πρώην εργοδότη του ότι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Η περίπτωση του γηροκομείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα αποτελούν τεράστιο πονοκέφαλο για την Πολιτική Προστασία και στον ΕΟΔΥ μιας και στην περιοχή, όπως καταγράφουν μαρτυρίες κατοίκων δεν τηρούνται μέτρα προστασίας ενώ εκτιμάται ότι τα κρούσματα, από το γηροκομείο θα αυξηθούν.

Ακόμα, κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν και σε γηροκομείο στην Καρδίτσα. Πρόκειται για εργαζόμενους, ενώ μέχρι και χθες δεν είχε βρεθεί κάποιος ηλικιωμένος θετικός στην νόσο covid-19.

Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή γηροκομεία τείνουν να γίνουν υπερμεταδότες του κορωνοϊού μιας και εκτός από ηλικιωμένους θετικοί εμφανίζονται και εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και εκτός γηροκομείου. Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ποινικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα στην περίπτωση του γηροκομείου «Αττική».

Στη χθεσινή του ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε για το συγκεκριμένο: «Θέλω να σταθώ στο ζήτημα των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Τα παραδείγματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δείχνουν γιατί απαιτείται να επιδεικνύουμε διπλή προσοχή. Οι έλεγχοι είναι συχνοί. Στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει δύο φορές τεστ, αλλά ο κίνδυνος είναι καθημερινός. Ήδη υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα και όποιες ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις.

Να σας ενημερώσω σχετικά με την συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα όπου έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα, 42 διαμένοντες και 5 εργαζόμενοι, ότι αυτή την στιγμή στην μονάδα παραμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί καθώς όλα τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί. Οι μεν διαμένοντες έχουν διακομιστεί σε Νοσοκομεία, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται και ελέγχονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Επιπλέον, έχει ανασταλεί η δυνατότητα εισόδου και εξόδου σε αυτό, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε αυτοψία στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ έλεγχος πραγματοποιείται και από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, ώστε να εξακριβωθεί τι οδήγησε στην εξέλιξη αυτή και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων και των πρωτοκόλλων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων γιατί είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από την νόσο».

Αλλά δεν είναι μονάχα τα γηροκομεία που πονοκεφαλιάζουν Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα σε κονσερβοποιία, αλλά και πριν από μερικές εβδομάδες σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά αποτελούν πρώτης τάξεως υγειονομική βόμβα. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων ο κορωνοϊός έδρασε ανενόχλητος εξαιτίας πολλών που όχι μόνο δεν τηρούσαν το μέτρο της μάσκας, αλλά ήταν και από εκείνους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του φονικού ιού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι είναι εποχικοί, παρόλο που εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου φοβούμενοι μη χάσουν το μεροκάματο δεν ανέφεραν τίποτε και συνέχιζαν να πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους μεταδίδοντας τον κορωνοϊό.

Όταν δυο άτομα από την Έδεσσα, που από μόνα τους πήγαν και έκαναν την εξέταση και βγήκαν θετικοί, τότε ήταν που χτύπησε καμπανάκι και έγιναν η αφορμή να υποβληθούν σε τεστ τα 427 άτομα που απασχολούνται στην παραγωγή της κονσερβοποιίας, η οποία έχει έδρα στη Σκύδρα του νομού Πέλλας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν 114 άτομα θετικά στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών φορέων ακόμη και παιδιά νόσησαν στα σχολεία της περιοχής νόσησαν μιας και είχαν κολλήσει τον ιό από τους γονείς τους που εργάζονται στην κονσερβοποιία. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην κονσερβοποιία μεταφέρονταν με λεωφορεία από χωριό σε χωριό και από δήμο σε δήμο.