Κορωνοϊός: Περίπου 85.000 πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο

98
Κορωνοϊός: Περίπου 85.000 πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο

Περίπου 85.000 πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 0,77%.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα συνεχίζονται με προσεκτικά βήματα ώστε "καμία δόση εμβολίου να μην πάει χαμένη" αλλά και με τον αργό βηματισμό λόγω της μείωσης των παραδόσεων από τις εταιρίες Pfizer/BioNTech προς όλες τις χώρες.

Χθες έγινε μια ακόμη παραλαβή, από την Pfizer/ΒioNTeck 49.160 δόσεων, οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Συνολικά, έχουν παραληφθεί 214.760 δόσεις από τις συγκεκριμένες εταιρίες και αναμένονται άλλες 212.290 μέχρι τέλος του μήνα.

Η χθεσινή παραλαβή ήταν μειωμένη, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έλαβε διαβεβαίωση ότι οι άλλες παραλαβές θα γίνουν κανονικά.

Ακόμα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 6.000 άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω, από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα, και περίπου 78.000 υγειονομικοί.

Επίσης, έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού αφορούν υγειονομικούς.

"Αυτή την στιγμή, με βάση τα στοιχεία, στο πληροφοριακό μας σύστημα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας”, διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακόμα, από αύριο θα λειτουργούν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει και άλλες λύσεις, εφόσον απαιτηθεί, όπως τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία αν χρειαστεί θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραλάβει εμβόλια 31 μεγάλα νησιά και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας.

Επιπλέον, μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στα νησιά με μόνιμους κατοίκων κάτω των 1.000, θα δίνεται η δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους να εμβολιαστούν όλοι, την ίδια χρονική στιγμή, τη στιγμή δηλαδή του εφοδιασμού με εμβόλια και όχι μόνο στους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.