Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αθήνας

188
Κρίσιμες είναι οι επόμενες δέκα ημέρες για την πορεία του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η Αττική παραμένει στο τρίτο «πορτοκαλί» επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη για τον κορωνοϊό.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 438 νέα κρούσματα στη χώρα, με τα 175 να εντοπίζονται στην Αττική.

Το lockdown δεν είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές για την Αττική, πράγμα το οποίο τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ορισμένες περιοχές της Αττικής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, αυτές είναι ο Πειραιάς και το Περιστέρι, ενώ αναφορικά με τις γειτονιές του δήμου Αθηναίων, αυτές είναι το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα, η Ομόνοια, η πλατεία Βικτωρίας, το Θησείο.

Χθες στο Θησείο διενεργήθηκαν rapid test και οκτώ εκ των 340 βρέθηκαν θετικά, ενώ σήμερα κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα διενεργεί τεστ στην πλατεία Συντάγματος.

Με την Αττική να εμφανίζεται οριακά σταθεροποιημένη, οι αρμόδιοι ρίχνουν ιδιαίτερο επιχειρησιακό βάρος, εκτός από την «κόκκινη» και με τοπικό lockdown Κοζάνη, στοχευμένα στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών.

Για παράδειγμα και στις τρεις περιοχές δίνεται πλέον έμφαση στους ελέγχους με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ στις Σέρρες ουσιαστικά η δημοτική αρχή της πόλης έθεσε σε εφαρμογή αυστηρό πλέγμα μέτρων.

Πάντως, ενδεικτικό της δυναμικής της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές είναι πως από την περασμένη Κυριακή έως και χθες στη Θεσσαλονίκη είχαν καταγραφεί 398 νέα κρούσματα, στα Ιωάννινα 155 κρούσματα, στην Κοζάνη 221, στην Καστοριά 100, ενώ στις Σέρρες σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφτηκαν 28 θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού.

Εχθές καταγράφηκε και πάλι υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού (438) στη χώρα, με την Αττική να διατηρεί σταθερά την αρνητική της πρωτιά πανελλαδικά σε αριθμό νέων ατόμων θετικών στον κορωνοϊό.

Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 175 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στην περιφέρεια Αττικής.

Συνολικά, από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 36 περιφερειακές ενότητες της χώρας.