Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα (χάρτης, γραφήματα)

448
Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Την ηλικιακή και γεωγραφική κατανομή του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στοιχεία από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 11. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.517 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με τη νόσο Covid-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 134 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 46 (71.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 2517 κρουσμάτων, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής, οι νομοί στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα είναι οι Ευρυτανίας, Φωκίδας και Γρεβενών.

Από την άλλη, οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (50 ανά 100.000 πληθυσμού που εμφανίζονται σε σκούρο πράσινο χρώμα) είναι οι νομοί Καστοριάς, Αργολίδας και η Χερσόνησος του Άθω (Άγιον Όρος).

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.523 (5.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.