Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν τα περισσότερα κρούσματα (χάρτης)

105
Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εξάπλωση στις δομές κλειστών πληθυσμών

Την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η νέα "Ημερήσια έκθεση" του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 7 Απριλίου (ώρα 15:00).

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 77.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.832 (ημερήσια μεταβολή +4.4%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 90 (78.9% άνδρες).

Από το σύνολο των 1832 κρουσμάτων, 501 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 679 (37.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 101 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Με βάση τον παραπάνω χάρτη, οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής: Καρδίτσας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Με βάση τον ίδιο χάρτη, οι περιοχές που έχουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πληγεί περισσότερο (απεικονίζονται με σκούρο πράσινο χρώμα) είναι: Η Καστοριά, ο Έβρος, η Χερσόνησος του Άθω, ο Έβρος, η Ξάνθη, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Ζακύνθος.