Κορωνοϊός: Ποιοι νοσούν σοβαρότερα και πόσο διαρκούν τα αντισώματα

148
Για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνσή τους παρέμειναν στο αίμα των ασθενών με κορωνοϊό τα αντισώματα έναντι της νόσου Covid-19.

Για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνσή τους παρέμειναν στο αίμα των ασθενών με κορωνοϊό τα αντισώματα έναντι της νόσου Covid-19. Αυτό αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

«Τα αντισώματα υπήρχαν ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία των ασθενών ή την παρουσία άλλων παθολογιών», τονίζουν οι Ιταλοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS), μελέτησαν 162 ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα το περασμένο έτος.

Τα δύο τρίτα των ασθενών που ερευνήθηκαν ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη. Περίπου το 57% αυτών είχαν κάποια προϋπάρχουσα παθολογία, ως επί το πλείστον υπέρταση και διαβήτη.

Από αυτούς που επιβίωσαν ελήφθησαν δείγματα αίματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κι έπειτα ξανά στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ 29 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

«Η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ενώ μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, ήταν εξαιρετικά επίμονη –οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, υπήρχαν μόνο τρεις ασθενείς που δεν παρουσίαζαν πλέον θετικότητα στους ελέγχους», αναφέρουν οι ειδικοί.

Επίσης, η μελέτη έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης αντισωμάτων για την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

«Όσοι δεν κατάφεραν να παράγουν αντισώματα εντός των πρώτων 15 ημερών από τη μόλυνση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρότερης μορφής COVID-19», τονίζεται στη δημοσίευση στο Nature Communications.