Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει η ορκωμοσία της Σακελλαροπούλου

333
Μέτρα και στη Βουλή για τον κορωνοϊό

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού επηρεάζει και τη Βουλή. Το Κοινοβούλιο παίρνει δραστικά προληπτικά μέτρα λόγω της επιδημίας, τόσο για λόγους αυτοπροστασίας όσο και για να σταλεί προς την κοινωνία το μήνυμα της πρόληψης.

Όπως έγινε γνωστό η Βουλή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 1 με ανώτατο όριο το 5.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανακοίνωσε ότι έπειτα από συνεννόηση που είχε με Κυβέρνηση και κόμματα, η Βουλή προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για λόγους προληπτικούς.

Όπως είπε ο Κώστας Τασούλας, από το προηγούμενο Σάββατο σταμάτησαν όλες οι ομαδικές επισκέψεις στη Βουλή τόσο των σχολείων όσο και των ΚΑΠΗ.

Ακόμα, αποφασίστηκε ότι την Παρασκευή 13 Μαρτίου θα είναι περιορισμένη στο 1/10 η παρουσία εκπροσώπων από Κυβέρνηση, κόμματα, διπλωμάτες, Ιερά Σύνοδο και ανώτατων κρατικών λειτουργών, κατά την ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας για την ορκωμοσία στη Βουλή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Έτσι, από περίπου 1.000 άτομα που αναμενόταν να παρευρίσκονται στην ορκωμοσία, θα είναι περίπου 100, καθώς συμφωνήθηκε από όλους, Κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές ομάδες, Προεδρία της Δημοκρατίας και Βουλή να μην δοθούν προσκλήσεις παρά μόνο σε όσους είναι αναγκαίο να παραστούν, γι' αυτό τόσο τα θεωρεία όσο και τα έδρανα των κρατικών λειτουργών και η Ολομέλεια θα είναι σχεδόν άδεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας, στην ορκωμοσία θα είναι περίπου 35 άτομα από κόμματα, συμπεριλαμβανομένων προέδρων, γραμματέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, από το διπλωματικό σώμα θα είναι μόνο ο πρύτανής του, ενώ από την Ιερά Σύνοδο θα είναι γύρω στα εφτά με οκτώ άτομα.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, η ίδια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να βρεθεί τρόπος και να υπάρξει η σχετική πρόνοια κατά την ειδική τελετή ορκωμοσίας της στην Ολομέλεια.

«Το πρωτόκολλο πρέπει να υποχωρεί μπροστά σε λόγους δημόσιας υγείας. Δεν θα γίνουν χειραψίες και θα εκφράσουμε τα συναισθήματα μας με επινεύσεις», σημείωσε ο Κώστας Τασούλας.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για προληπτικούς λόγους αναπροσαρμόζονται και οι κοινοβουλευτικές εργασίες της Βουλής και επανέρχεται το παλιό σύστημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που δεν θα γίνεται προς το παρόν ηλεκτρονικά, αλλά με την ανακοίνωση του ονομαστικού καταλόγου.

Η Βουλή εξετάζει ακόμη να σταματήσουν, για όσο καιρό χρειαστεί, οι κλητεύσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων στις Επιτροπές για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί νομοσχεδίων.