Κορωνοϊός: Προβληματισμός μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων-Σκέψεις για νέα μέτρα

318
Προβληματισμός για τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη.

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μελετά τρόπους για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα. Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα 25 εισαγόμενα.

Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 217 κρούσματα, τα 199 εγχώρια και τα 18 εισαγόμενα, ενώ ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο 230, εκ των οποίων τα 41 εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια. Τέλος, την Παρασκευή 14 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 254 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.

Οι περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και τις πέντε προαναφερόμενες ημέρες, κατείχαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στη λίστα των περιφερειών με τα περισσότερα κρούσματα.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και το σύνολο της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, μελετά με προσοχή τη διακύμανση που παρουσιάζει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου που η χώρα μας «άνοιξε» τα τουριστικά της σύνορα.

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού παρουσιάζει μικρή αύξηση: έως χθες Τρίτη είχαν καταγραφεί 29 νέες εισαγωγές, τη Δευτέρα 12, την Κυριακή 39 και το Σάββατο 34.

Αντίστοιχα στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται χθες Τρίτη 27 ασθενείς με τη νόσο Covid-19, ενώ τη Δευτέρα ήταν 26 και το Σαββατοκύριακο 23. Και δυστυχώς 13 συνάνθρωποι μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή το τελευταίο πενθήμερο ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 233.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών νέα μέτρα

Δοθέντων όλων τα παραπάνω η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και νέα περιοριστικά μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ κατά τόπους για την αποφυγή του συγχρωτισμού αλλά και αυτών που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και την τηλεργασία.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για τη διάγνωση της ασθένειας Covid-19 στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Δεν αποκλείεται λοιπόν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό (όπως αυτών που διαβιούν σε κλειστές δομές).

Επίσης, δεδομένου ότι η δέσμη των μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, οι ειδικοί δεν αποκλείεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να προτείνουν την καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους προαύλιους χώρους των σχολικών δομών.

Τέλος, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις ευπαθείς ομάδες (χρονίως πάσχοντες κ.α.) ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή και επιπλέον μέτρα προστασίας τους, όπως περιορισμοί στην μετακίνησή τους.

Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από τη συμμόρφωση των πολιτών στα ισχύοντα επί του παρόντος περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Ενισχύεται το σύστημα Υγείας

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας λαμβάνει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύει περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για το δύσκολο φθινόπωρο που ακολουθεί, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού αλλά και της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν ήδη ολοκληρωθεί περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών, ενώ έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη 1.000 και πλέον μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία και 1.209 νοσηλευτών, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για Υγειονομικές Δομές σε όλη την επικράτεια.

Ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ακόμα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.

Από τις 901 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σήμερα μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχουν φτάσει περίπου τις 1.200. Ενώ όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς Covid-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών.

Παράλληλα, παραμένει δεσμευμένος ο αριθμός κλινών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, για την αποκλειστική νοσηλεία τόσο των ύποπτων, όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 2.500 κλίνες την περίοδο της πανδημίας).

Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας καθώς έχουν δημιουργηθεί αποθέματα μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες των Νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και του ΙΦΕΤ αλλά και τις δωρεές φορέων, οργανισμών και ιδιωτών σε χρήμα και σε είδος.