Κορωνοϊός: Σε αυστηρή καραντίνα το Καράκας

98

Το Καράκας και η γειτονική Πολιτεία Μιράντα τέθηκαν από το πρωί σε αυστηρή καραντίνα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

«Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 που οφείλονται στην παράνομη είσοδο προσώπων στη χώρα μας (…) αποφάσισα να εφαρμόσω μια αυστηρή και αναγκαία καραντίνα στο Καράκας και την Πολιτεία Μιράντα. Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Μαδούρο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Αυτή η «αυστηρή» καραντίνα σημαίνει ότι μόνο τα απολύτως αναγκαία καταστήματα (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ) θα λειτουργούν. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή για να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

30 εκατομμύρια κάτοικοι σε αυστηρή καραντίνα

Από τον Ιούνιο η Βενεζουέλα εφαρμόζει το λεγόμενο σύστημα «7-7»: τα 30 εκατομμύρια των κατοίκων μένουν σε πολύ αυστηρή καραντίνα για μία εβδομάδα και την αμέσως επόμενη «χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η τρέχουσα εβδομάδα ήταν αυτή της «χαλάρωσης», όμως εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων ο Μαδούρο αποφάσισε να επαναφέρει τα αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 1.079 κρούσματα και στην Πολιτεία Μιράντα 889 από τα συνολικά 10.000 κρούσματα Covid-19 που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Μέχρι τα μέσα Μαΐου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κάτω από 1.000. Άρχισαν να αυξάνονται τον Ιούνιο και την Τρίτη η Βενεζουέλα ξεπέρασε το όριο των 10.000 κρουσμάτων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 96. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η αντιπολίτευση και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θεωρούν αξιόπιστους αυτούς τους αριθμούς.

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντιοσντάντο Καμπέγιο, και ο υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Αϊσάμι ανακοίνωσαν ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.