Κορωνοϊός: Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή της Μόριας

137
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή της Μόριας

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) τίθεται άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, μετά το εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού.

Αυτή την απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η Αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο.

Στον χώρο της δομής θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση. Στον καταυλισμό σήμερα διαμένουν περίπου 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι ένας 40χρονος Σομαλός, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και παραμένει απομονωμένος.

Ο 40χρονος είχε φύγει από το νησί για την Αθήνα στις 17 Ιουλίου και επέστρεψε στην Μόρια, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής».

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ έχει μεταβεί ήδη και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ όπως έγινε γνωστό εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.