Στα ύψη η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας

63

Στα ύψη παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία πλέον παρατηρείται και σε περιοχές εκτός της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα του Σαββάτου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 482 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 78 στη Θεσσαλονίκη, τα 24 στην Κοζάνη, τα 17 στην Καστοριά, τα 13 στα Ιωάννινα και τα 10 στη Βοιωτία.

Την ίδια στιγμή, αυξητική τάση υπάρχει και στον αριθμό των θανάτων, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν δέκα ασθενείς με κορωνοϊό, με τους νεκρούς στη χώρα μας να φθάνουν τους 500.

Μπορεί άπαντες να απεύχονται ένα νέο lockdown στην Αττική, ωστόσο η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες φέρνει όλο και πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο στο Λεκανοπέδιο.

Την ίδια ώρα, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα σταθερά υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίoi χθες ανήλθαν σε 83, δημιουργώντας ένα "σταθερό στρες" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Από την πλευρά του, ο μεγάλος αριθμός των ημερήσιων θανάτων (10 το Σάββατο) αποδεικνύει τη μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Χαρδαλιάς: Από εμάς εξαρτάται το αν θα φτάσουμε σε lockdown

Από την Κοζάνη που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown και τα Ιωάννινα, που οδεύουν εκεί με γοργούς ρυθμούς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε σαφές μήνυμα πως «από εμάς εξαρτάται το αν θα φτάσουμε σε lockdown».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στην οποία μετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης, καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση, δεν χρειάζονται πολλά λόγια – πρέπει να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα σε όλη την περιοχή και σε όλη την Ελλάδα ότι τις επόμενες μέρες απαιτείται να εφαρμόσουμε με μεγάλη πειθαρχία, με ευλάβεια τα μέτρα που οι επιδημιολόγοι έχουν προτείνει. Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Όλα όσα πρέπει να γίνουν, προχωρούν και υπήρξε συγκεκριμένη συνεννόηση και προγραμματισμός, εξού και η παρουσία μου εδώ. Είναι ένα στοίχημα που και στην πρώτη φάση το κέρδισε η δυτική Μακεδονία και θα το κερδίσει και τώρα. Είμαστε συντεταγμένοι, είμαστε οργανωμένοι, είμαστε σε άμεση συνεργασία. Υπάρχουν μικρές αγωνίες, υπάρχουν ανησυχίες. Καταλαβαίνω και την ένταση που υπάρχει και τον εκνευρισμό και την κόπωση, αλλά οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες και θέλω να πιστεύω ότι αμέσως μετά τις 14 μέρες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να επιστρέψουμε τουλάχιστον στο επίπεδο τρία 3 (Αυξημένης Επιτήρησης)».