Κορωνοϊός: Aσφυκτική πίεση στις ΜΕΘ - Πάνω από 1.000 θάνατοι σε τρεις εβδομάδες

130

Μηνύματα ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου, εκπέμπονται από κυβέρνηση και ειδικούς. Αν και υπάρχει μία αχτίδα φωτός, καθώς υπάρχουν πλέον ενδείξεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων, ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που θα κρίνουν την άρση του lockdown είναι οι αντοχές του ΕΣΥ.

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» τη χώρα, με το Νοέμβριο να είναι με διαφορά ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους 1.088 άτομα, όπως είπε και κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα στοιχεία είναι δραματικά και κατά το διάστημα της καραντίνας, καθώς από τις 7 Νοεμβρίου που η χώρα μπήκε σε lockdown μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 965 θάνατοι μέσα δηλαδή σε μόλις 15 ημέρες. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι εισαγωγές, ανησυχεί τους υγειονομικούς, καθώς οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τις 4.000. Περισσότεροι από 500 βρίσκονται στην εντατική, ενώ σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα εξακολουθήσουν για δύο τουλάχιστον ακόμα εβδομάδες.

Κρίσιμη η πίεση στο σύστημα υγείας

Κρίσιμη χαρακτήρισε την πίεση στο σύστημα υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για covid έχει φτάσει στο 86%. Στην Αττική 81% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια.

Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.