Στις 21 Δεκεμβρίου η Ε.Ε. θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer

174

Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο ΕΜΑ για να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, έπειτα από πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρει: «Μετά την παραλαβή χθες το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η CHMP [αρμόδια επιτροπή της ΕΕ] από την εταιρεία (σ.σ.: Pfizer / Biontech) κι εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησής της, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση της CHMP για τις 21 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί (σ.σ.: η έγκρισή του) εάν είναι δυνατόν. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020. «Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα υπήρχαν πληροφορίες ότι η έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές θα γινόταν νωρίτερα. Δημοσιεύματα που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση «πριν από τα Χριστούγεννα».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες.

Η είδηση σκόρπισε ενθουσιασμό στις αγορές, με τον DAX30 στη Φρανκφούρτη να καταγράφει αμέσως άνοδο κατά 0,65% και τον Euro Stoxx 50 κατά 0,46% στις 3.520 μονάδες.

Στο μεταξύ άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη ή το Μπαχρέιν, έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο εκνευρισμός στο Βερολίνο μοιάζει ολοένα εντονότερος καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και ενώ η Γερμανία πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να επιβληθεί νέο lockdown στη Γερμανία από αύριο Τετάρτη, ως τουλάχιστον την 10η Ιανουαρίου.

Ο EMA, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ολλανδία, εξετάζει το τρέχον διάστημα τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις Pfizer/BionNTech.