Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική - Έρχονται νέα μέτρα

106
Κρίσιμη η εβδομάδα για την πορεία του κορωνοϊού

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε αλλά και γενικότερα η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Η Αττική βρίσκεται «κόκκινο» και αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα σκληρότερα μέτρα στο Λεκανοπέδιο.

Παράλληλα, αναμένοντας την απόδοση της τελευταίας δέσμης μέτρων, αλλά και την εξέλιξη της μαθησιακής διαδικασίας τις πρώτες ημέρες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται πολλά σενάρια, με στόχο τη δραστική ανακοπή του ρυθμού μετάδοσης του ιού στην ελληνική πρωτεύουσα, όταν μόνο σήμερα ανακοινώθηκαν 322 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων 212 στην Αττική.

Η διασπορά του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Αττικής έχουν προβληματίσει σοβαρά και τους λοιμωξιολόγους, την ώρα που φωνές εκ μέρους του ιατρικού κόσμου βλέπουν τους αριθμούς των περιστατικών να επιστρέφουν πίσω στις «ημέρες του Μαρτίου».

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προανήγγειλε και νέους περιορισμούς για το Λεκανοπέδιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε δημόσια πως «με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προετοιμασίες για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας περιέγραψε πως «όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα», λίγα μάλιστα εικοσιτετράωρα μετά την περαιτέρω λήψη μέτρων, με αιχμή τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας υπαγορεύει το γεγονός της κάλυψης σε ένα μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό στην Αττική, καθώς από τις 75 κλίνες συνολικά, μόνο 22 είναι διαθέσιμες αυτήν την ώρα, δημιουργώντας αναγκαστικά ισχυρή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η μεγάλη εξάπλωση της νόσου στο λεκανοπέδιο, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Θεσσαλονίκη που έρχεται δεύτερη με 18 μόνο κρούσματα έχει να κάνει αφενός με τη διάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς και αφετέρου με την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία δεν υποχώρησαν λόγω καλοκαιριού, όπως αρχικά αναμενόταν.