Κορωνοϊός: Στόχος της Κυβέρνησης η αποφυγή του lockdown - Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

111
Κορωνοϊός: Στόχος της Κυβέρνησης η αποφυγή του lockdown - Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Τα πάντα είναι αποφασισμένη να κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, που θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα στην οικονομία.

Έπειτα από το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι στόχος όλων είναι η αποφυγή ενός lockdown. Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών, καθώς καταγράφει περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις κάθε ημέρα.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται μέτρα, τα οποία να επιτρέπουν την ομαλή συνέχιση της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής αλλά που να επιδρούν στις εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και αποκάλυψε ότι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 900 τα κρούσματα κορωνοϊού και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι.

«Ήδη στο κέντρο της Αθήνας υπάρχου μονάδες του υπουργείου Υγείας που κάνουν ελέγχους σε πολίτες και ευάλωτες ομάδες», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την προσπάθεια της Πολιτείας να έχει πλήρη εικόνα από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα.

Ακόμα, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «η επόμενη ημέρα έχει να κάνει και με τα ξενοδοχεία καραντίνας», προκειμένου να προστατευθούν επί 14 ημέρες οι πολίτες χωρίς ή με λίγα συμπτώματα.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού «περιείχε» κάποιες από τις επικείμενες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας στο Λεκανοπέδιο.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα.

«Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορωνοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και εφόσον και οι δύο φοράνε μάσκες, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη. Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για την επέκταση του μέτρου παντού σε εξωτερικούς χώρους.

Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είσοδο σε καταστήματα, είναι ήδη υποχρεωτική.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για χρήση ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα είναι η καθολική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η εφαρμογή του sms για τις μετακινήσεις για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, αλλά και το ενδεχόμενο τοπικών περιορισμών σε συγκεκριμένες επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας.

Όπως έχουν δηλώσει λοιμωξιολόγοι την περασμένη εβδομάδα εξετάζεται ο τρόπος που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει ένα τέτοιου είδους τοπικό lockdown.

Ακόμα, στο τραπέζι βρίσκεται και ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms αλλά και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Η μικρή πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το κύμα των ασθενών που οδηγούνται σε αυτές με την ανάγκη διασωλήνωσης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς όπως είπε κατά το διάγγελμά του και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θέλουμε να δούμε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων».

Πάντως, τα τελευταία δύο 24ωρα διαφαίνεται σταθερή έως και ελάχιστα πτωτική τάση των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση, γεγονός που ίσως είναι η αρχή για τον έλεγχο της επιδημίας στην Αττική.

Από τους 79 διασωληνωμένους που είχαν καταγραφεί την περασμένη Κυριακή – ήταν ο υψηλότερος αριθμός μέσα στον Σεπτέμβριο- ο χθεσινός απολογισμός ήταν 61, με περισσότερους από τους μισούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι θάνατοι ημερησίως. Την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε από το υπουργείο Υγείας ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 5 θάνατοι την ημέρα, και τις επόμενες ημέρες ο αριθμός ανέβηκε, ενώ χθες κατέληξαν 9 άνθρωποι λόγω της νόσου Covid-19.