Κορωνοϊός: Συναγερμός για την έξαρση στη βόρεια Ελλάδα - Ανησυχία για τους Γάλλους μαθητές που επέστρεψαν από τη Σαντορίνη

118
Κορωνοϊός: Συναγερμός για την έξαρση στη βόρεια Ελλάδα - Αγωνία για τους Γάλλους μαθητές που επέστρεψαν από τη Σαντορίνη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές για την έξαρση του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Την ώρα, που η Αττική εμφανίζεται οριακά σταθεροποιημένη, οι Αρχές ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος, εκτός από την «κόκκινη» και με τοπικό lockdown Κοζάνη, στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς και των Σερρών.

Σε αυτές τις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου δίνεται πλέον έμφαση στους ελέγχους με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ στις Σέρρες ουσιαστικά η δημοτική αρχή της πόλης έθεσε σε εφαρμογή αυστηρό πλέγμα μέτρων.

Ενδεικτικό της δυναμικής της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές είναι πως από την περασμένη Κυριακή έως και χθες στη Θεσσαλονίκη είχαν καταγραφεί 398 νέα κρούσματα, στην Κοζάνη 221, στα Ιωάννινα 155 κρούσματα,, στην Καστοριά 100, ενώ στις Σέρρες σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφτηκαν 28 θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού.

Χθες καταγράφηκε και πάλι υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού (438) στη χώρα, με την Αττική να διατηρεί σταθερά την αρνητική της πρωτιά πανελλαδικά σε αριθμό νέων ατόμων θετικών στον κορωνοϊό. Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 175 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες στην περιφέρεια Αττικής. Συνολικά, από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 36 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Αγωνία για τα αποτελέσματα των τεστ των Γάλλων μαθητών και καθηγητών

Από εκεί και πέρα, έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας από το βράδυ της Δευτέρας για 23 Γάλλους μαθητές που επέστρεφαν στον Πειραιά από τη Σαντορίνη με το πλοίο «Blue Star Delos», καθώς θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε καθηγήτρια που τους συνοδεύει.

Η Γαλλίδα βρέθηκε θετική αφού είχε δώσει δείγμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή της στην Ελλάδα. Όταν επιβεβαιώθηκε το κρούσμα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία. Το πλοίο έφτασε στον Πειραιά στις 23:30 και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση για τη μεταφορά των υπόπτων κρουσμάτων.

Οι Γάλλοι μπήκαν σε τρία βανάκια και μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο για να υποβληθούν σε τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου θα βγουν τις επόμενες ώρες. Στο πλοίο εχθές συνολικά υπήρχαν 485 επιβαίνοντες.

Μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής

Ωστόσο, το χθεσινό 24ωρο του απολογισμού της επιδημίας αποτύπωσε για πρώτη φορά την εύθραυστη σταθεροποίηση της καμπύλης της Αττικής για την οποία μιλούν την τελευταία εβδομάδα οι επιστήμονες, και στο κρίσιμο πεδίο που αφορά στις νοσηλείες.

Τα στοιχεία δείχνουν ελαφρά μείωση της ροής των ατόμων, που νοσούν σοβαρά με κορωνοϊό και χρειάζονται νοσηλεία, στα νοσοκομεία της Αττικής. Από τους 76 ασθενείς που εισήχθησαν χθες συνολικά στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι 36 εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής και οι 42 ασθενείς σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας

Μέχρι τώρα σταθερά πανελλαδικά το 60%, ακόμη και 70%, των ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως εισάγονταν και νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός αναμενόμενο κατά τους ειδικούς, εφόσον από τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κορωνοϊού ήταν συνεχής και με αυξητική τάση σε αρκετά σημεία του λεκανοπεδίου.

Εχθές όμως το ποσοστό των νέων ασθενών «έκλεισε» στο 45% του συνόλου των εισαγωγών που έγιναν, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακό αλλά μπορεί και να σηματοδοτεί την απαρχή της υποχώρησης της επιδημίας στην Αττική, με ό,τι θα σημάνει αυτό και για τη μείωση των σοβαρά νοσούντων και για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας στο λεκανοπέδιο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το προηγούμενο 24ωρο έγιναν 26 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 μόνο σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στο Μαμάτσειο Κοζάνης και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Και όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, οι νοσηλείες αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα ευάλωτα στον κορωνοϊό, ιδίως ηλικιωμένους ή με προβλήματα υγείας, οι οποίοι εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα μετά τη μόλυνσή τους, σε αντίθεση με τα άτομα νέας ηλικίας που μολύνονται και συνήθως δεν νοσηλεύονται.

Μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία

Συνολικά, και με βάση τον χθεσινό απολογισμό ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανέρχεται σε 781. Πρόκειται για υψηλό αριθμό, σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν τις προηγούμενες εβδομάδες στα ημερήσια επιδημιολογικά δελτία. Κατά το τελευταίο δίμηνο που στη χώρα «απλώνεται» το δεύτερο κύμα της επιδημίας ο αριθμός των νοσηλευομένων δε είχε υπερβεί τους 720.

Από τους 781 νοσηλευόμενους, οι 550 βρίσκονται σε απλές κλίνες Covid-19. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 99 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 61 στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι διασωληνωμένοι ήταν μέχρι και χθες το βράδυ 82. Βαρύς ήταν ο απολογισμός του περασμένου 24ωρου καθώς τα θύματα του κορωνοϊού ανήλθαν σε 11, ενώ άλλοι 3 ασθενείς κατέληξαν μετά την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης. Συνολικά, οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 525.