Κορωνοϊός: «Συναγερμός» μετά τα 1.547 κρούσματα: Προς lockdown η Θεσσαλονίκη - Νέα μέτρα για Αττική

261

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκτίμηση της ανησυχητικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με την πανδημία του νέου κορωνοϊού πραγματοποιούν οι Λοιμωξιολόγοι, ύστερα από το σοκ με τα 1.547 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Οι Λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα την Τετάρτη.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είναι δύο στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν.

Πρώτον, η μεγάλη έλλειψη τεστ και δεύτερον, ο μειωμένος αριθμός εξετάσεων λόγω της γιορτής του πολιούχου της πόλης του Αγίου Δημητρίου. Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς, ενώ από την Πέμπτη ξεκινά η εφαρμογή του lockdown τόσο στις Σέρρες όσο και στα Ιωάννινα.

Ένα άλλο μέτρο που εισηγούνται οι ειδικοί είναι η ενίσχυση του μέτρου της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, δηλαδή να απαγορεύεται νωρίτερα η κίνηση των πολιτών από τις 12:30 που ισχύει σήμερα. Στο «τραπέζι» έχουν πέσει ακόμα η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στις κίτρινες περιοχές, καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τις πορτοκαλί περιοχές, όπως η Αττική, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του ιού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα γενικό lockdown κι έτσι έχει ρίξει στη «μάχη» όλα τα «όπλα», ώστε να πείσει τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τα ισχύοντα μέτρα.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος που βγήκε στο ΣΚΑΪ, διακόπτοντας τη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, είπε ότι συζητούν διάφορα μέτρα - συμπληρωματικά μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις στην εστίαση, μπορεί να μην απαιτηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους. Πιο πιθανό τόνισε είναι ένα μέτρο επιβολής περιορισμών από νομό σε νομό - ιδίως από τους πιο επιβαρυμένους σε άλλους. Τέλος, ερωτηθείς για το γενικό lockdown ο κ. Γώγος απάντησε: «Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά»

Τα όποια νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή, καθώς η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα και η κατάσταση ζορίζει επικίνδυνα και για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.