Κορωνοϊός: Τα Χριστούγεννα της πανδημίας - Όλα τα σενάρια για lockdown

156

Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, ότι τις φετινές γιορτές πρέπει να τις περάσουμε σπίτι, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια, αλλά και η προειδοποίηση του καθηγητή Σύψα ότι το lockdown πρέπει να αρθεί στις 21 Δεκεμβρίου, περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Ουσιαστικά, όλα οδηγούν στην απόφαση για περιορισμούς που θα κρατήσουν και μετά τις γιορτές. Δηλαδή άνοιγμα ενδεχομένως μόνο των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών (κι αυτό ίσως να μη γίνει), άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά με πολύ αυστηρούς όρους. Ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Κι επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η εστίαση, τα εστιατόρια και τα μπαρ κατά τη διάρκεια των εορτών. Μάλιστα θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποιου είδους απαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες εκείνες προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός σε σπίτι. Ισως να ισχύσουν και τα SMS για εκείνη την περίοδο ώστε να ελεγχθεί η έξοδος των πολιτών ενώ είναι σίγουρο ότι θα κλείσουν τα… σύνορα των νομών και δεν θα υπάρξει μετακίνηση στην επαρχία.

Το κυβερνητικό πλάνο «σπαστής» και σίγουρα αργόσυρτης άρσης του εθνικού lockdown, όπως αναμένεται να σκιαγραφηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισήμως εντός της νέας εβδομάδας, περιλαμβάνει πολλά «ίσως» και ακόμα περισσότερα «δεν» καθώς και τις γνωστές «κοινωνικές φούσκες» σε ό,τι αφορά τις γιορτινές μέρες. Και μπορεί η 7η Δεκεμβρίου να αποτελεί ημερομηνία – στόχο για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, ωστόσο η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο σταδιακής επανόδου μετά τις 14 Δεκεμβρίου και, άρα, για «απελευθέρωση» μέρους της οικονομίας κυριολεκτικά παραμονές Χριστουγέννων.

Φαίνεται πως ήδη κλειδώνει ένα πλαίσιο με κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς, όπως ήταν και τον περασμένο Απρίλιο, σαρωτικούς ελέγχους σε διόδια και κεντρικές αρτηρίες για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια συγγενών και φίλων. Στην κατεύθυνση αυτή, όλα δείχνουν ότι δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, δεν θα «απελευθερωθούν» οι μαζώξεις σε σπίτια (με επιβολή πλαφόν επτά – εννέα ατόμων στις συναθροίσεις), δεν θα ανοίξουν οι χώροι λατρείας, δεν θα επιτραπούν ρεβεγιόν, δεν θα ανοίξουν χιονοδρομικά κέντρα ούτε και η νυχτερινή διασκέδαση και δεν θα ελευθερωθούν οι βραδινές μετακινήσεις, είτε ανοίξει είτε όχι η εστίαση και όλο το λιανεμπόριο.