Κορονοϊός: Τέσσερις οι νεκροί στη Γαλλία

319

Τον τέταρτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό κατέγραψε η Γαλλία. Πρόκειται για έναν 92χρονο στον νομό Μορμπιάν στη διοικητική περιοχή της Βρετάνης, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι η Γαλλία καταμετρά τώρα 204 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, ένας αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τους 191 χθες.

Πάνω από 100 σχολεία, γυμνάσια και λύκεια έκλεισαν στη Γαλλία λόγω του νέου κορονοϊού στις περιοχές που αποτελούν τις κύριες εστίες του θανατηφόρου ιού. «Περισσότερα από 100 σχολεία έκλεισαν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ στο δίκτυο LCI. Το κλείσιμο των σχολικών ιδρυμάτων αφορά περίπου 35.000 μαθητές στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού, και 9.000 στην Μορμπιάν, στη δυτική Γαλλία. Οι δύο αυτές περιοχές είναι οι κύριες εστίες του ιού στη χώρα.

Στο Μοντρέιγ, στα προάστια του Παρισιού, οι αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν μια τάξη με περίπου 20 μαθητές για 14 μέρες, μετά τη διάγνωση ενός μαθητή ότι φέρει τον νέο κοροναϊό. "Μπορεί να υπάρξουν μέτρα αυτού του είδους και τις ερχόμενες μέρες", σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε την υπόθεση ενός συνολικού κλεισίματος των γαλλικών σχολείων, ακόμη κι αν η Γαλλία, η οποία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο στάδιο του ξεσπάσματος της νόσου, περάσει στο τρίτο στάδιο: "δεν θα έχει νόημα να περιοριστεί όλος ο κόσμος, να παραλύσει η χώρα, αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό", σημείωσε.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι δέκα εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες που προορίζονται για υγειονομικό προσωπικό διανεμήθηκαν σε όλα τα φαρμακεία στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι επιπλέον 14 ως 20 εκατομμύρια θα διατεθούν, "αν υπάρξει ανάγκη".

"Δέκα εκατομμύρια μάσκες ελήφθησαν από τα αποθέματα, φορτώθηκαν σε φορτηγά με τα οποία μεταφέρθηκαν σε όλη τη χώρα και διανεμήθηκαν στα φαρμακεία", διευκρίνισε ο Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα BFMTV/RMC.

Αυτά τα δέκα εκατομμύρια προστίθενται στα "πέντε εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες" που έχουν ήδη διανεμηθεί "στις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας και στα κέντρα υγείας" και σε αυτές που προορίζονται για τους ηλικιωμένους.

"Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού των πόλεων που έχει αιτιολογία για να φοράει μάσκα μπορεί να αναζητήσει κουτιά με μάσκες στα φαρμακεία. Τα φορτηγά έφτασαν χθες κατά προτεραιότητα στην Ουάζ και σε όλη τη Γαλλία σήμερα", πρόσθεσε ο Βεράν.

"Επιπλέον 14 ως 20 εκατομμύρια μάσκες θα φτάσουν στα φαρμακεία αν υπάρξει ανάγκη", πρόσθεσε. Τις τελευταίες μέρες συνδικάτα ιδιωτών γιατρών ζήτησαν να διανεμηθούν επειγόντως στα μέλη τους μάσκες υψηλής προστασίας, γνωστές ως FFP2, γνωστοποιώντας ότι οι χειρουργικές μάσκες, οι οποίες αποσκοπούν κατά κύριο λόγο να μην μολύνει άλλους ανθρώπους ένας ασθενής, δεν επαρκούν για την προστασία των γιατρών.