Κορωνοϊός: Θρίλερ με τους Σέρβους στην Αιδηψό

155

Σωρεία ερωτημάτων έχουν προκύψει αναφορικά με τη διαχείριση του περιστατικού με ζευγάρι Σέρβων που παραθέριζε στην Αιδηψό και βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Το ανδρόγυνο έφτασε στη χώρα μας μαζί με γκρουπ 80 τουριστών και ενδέχεται να είχε έρθει σε επαφή με πληθώρα ατόμων, έχοντας πραγματοποιήσει, μόνο του, ταξίδι και με πλοίο, ώρες πριν επιβεβαιωθεί πως έχει κολλήσει τον ιό.
Ερωτήματα

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, βασικό ερώτημα τις τελευταίες ώρες αποτελεί το εάν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν υπήρξε κάποια αμέλεια και εν συνεχεία κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του.

Υπενθυμίζεται πως στις 3 του μήνα έφτασε στα Λουτρά Αιδηψού ένα γκρουπ 80 Σέρβων τουριστών. Στις 6 του μήνα ένας 50χρονος από το γκρουπ ανέβασε πυρετό. Η σύζυγός του, νομίζοντας πως πρόκειται για ηλίαση του χορήγησε παυσίπονα και έτσι ο πυρετός έπεσε. Χθες ωστόσο ο 50χρονος ανέβασε πάλι πυρετό. Τότε το ζευγάρι ήρθε σε επικοινωνία με Σέρβο τουριστικό πράκτορα για βοήθεια.

Κάλεσαν ταξί, το οποίο τους παρέλαβε και τους μετέφερε στο κέντρο υγείας Ιστιαίας. Η γιατρός που βρισκόταν εκεί, ανοίγοντας απλώς το παράθυρο, τους ρώτησε για τα συμπτώματα και τότε τους ενημέρωσε πως πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο της Λαμίας για να γίνει το τεστ για κορωνοϊό.

Το ζευγάρι ζήτησε διακομιδή με ασθενοφόρο εντούτοις πήρε την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και θα πρέπει να μεταβούν στην Λαμία με δικό τους όχημα.

Ο τουριστικός πράκτορας τότε τους επισήμανε πως το κόστος για την μεταφορά με ταξί είναι 200 ευρώ με την γιατρό να απαντά ότι τα έξοδα θα καλυφθούν από την τουριστική εταιρεία που τους έφερε στην Ελλάδα. Το ίδιο ταξί που τους μετέφερε στο Κέντρο Υγείας, τους παρέλαβε εν συνεχεία για να τους μεταφέρει στο λιμάνι της περιοχής όπου με το φέρι-μποουτ ταξίδεψαν μέχρι την Αρκίτσα.

Από την Αρκίτσα πηγαίνουν στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου και οι δύο υποβάλλονται στο τεστ για κορωνοϊό το οποίο υποδεικνύει έπειτα πως και οι δύο είναι φορείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή την ώρα οι ασθενείς είναι καλή ενώ σε εθελοντική καραντίνα έχουν τεθεί τα υπόλοιπα άτομα που ανήκουν στο γκρουπ.

Την ίδια ώρα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τους δύο τουρίστες στο λιμάνι φορούσε μάσκα και το ζευγάρι επέλεξε να παραμείνει στο κατάστρωμα του πλοίου καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού προς την Αρκίτσα.

Για κακή ερμηνεία του πρωτόκολλου από το κέντρο υγείας της περιοχής, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς ο οποίος πάντως τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.