Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

347
Κλειστά αύριο τα σχολεία

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων τη στιγμή που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ενόψει της έναρξης της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες και η Κυβέρνηση έχουν αρχίσει να εξετάζουν όλα τα σενάρια, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου Covid-19.

Το μεγάλο στοίχημα, το οποίο η Kυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα, είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και η εξεταστική των πανεπιστημίων.

Η επιτροπή των επιστημόνων είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό», ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακόμα, η Αναστασία Κοτανίδου διευκρίνισε ότι οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Για τα πανεπιστήμια οι λοιμωξιολόγοι συζητούν την επιστροφή των φοιτητών, όπου χρειάζεται να παραβρεθούν διά ζώσης. Ωστόσο, η συζήτηση γίνεται για το τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς οι φοιτητές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις για προληπτικά τεστ κορωνοϊού στους φοιτητές πριν επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά θρανία.

Τα πάρτι, οι νέοι και οι άνω των 65 ετών

Παράλληλα, η Αναστασία Κοτανίδου απηύθυνε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω συνωστισμού, να φορούν μάσκα.

Ακόμα, ζήτησε από τους νέους να μην πηγαίνουν σε πάρτι και αν το κάνουν, τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Η Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε να απομονωθούν προληπτικά για ένα διάστημα για να μην μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο κοντινό τους περιβάλλον.

«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από δύο μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι πέντε ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από πέντε ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους», ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

Επίσης, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας υπογραμμίζει πως τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον κορωνοϊό.