Κορωνοϊός: Χτίζεται τo «τείχος» ανοσίας - Μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στους εμβολιασμούς

107
Κορωνοϊός: Χτίζεται τo «τείχος» ανοσίας

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» γίνεται σε υψηλούς ρυθμούς και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχει χτιστεί τo «τείχος» ανοσίας κατά του κορωνοϊού.

Έως το τέλος του μήνα θα έχει θωρακιστεί το 20% του πληθυσμού απέναντι στη νόσο Covid-19.

Πανικός επικρατεί με τα ραντεβού για εμβολιασμό στην Αττική, αφού είναι όλα κλεισμένα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όσοι αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα ραντεβού για να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα διαπιστώσουν πως τα περισσότερα έχουν εξαντληθεί.

Για όποιον μπήκε σήμερα για πρώτη φορά στην πλατφόρμα θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει σχεδόν κανένα διαθέσιμο ραντεβού. Τα λίγα εναπομείναντα είναι μόνο για εμβόλια της AstraZeneca που και αυτά αναμένεται να εξαντληθούν εντός της ημέρας.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44

Από τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού είχε ανοίξει για τους 30-39 και 40-44, μόνο με την επιλογή του εμβολίου της AstraZeneca.

Από τέλος Μαΐου, ακόμα και αυτή η ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και για τα υπόλοιπα εμβόλια που έχει προμηθευτεί η χώρα μας, ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο κλείνει το ραντεβού.
Ειδικότερα, οι πολίτες από 30 έως 44 ετών θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson.

Αναφορικά στο σχέδιο «Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας είπε ότι «το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου», όταν και θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών, όπως εξήγγειλε ο υπουργός.

«Τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι άνω των 18 ετών», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ακόμα, επεσήμανε ότι χθες έγιναν 111.000 εμβολιασμοί, ενώ και σήμερα φαίνεται πως θα γίνουν πάνω από 100.000 και «στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς».

Αναφορικά το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας», αυτό θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, μέσα στο καλοκαίρι, υπολογίζοντας τους εμβολιασθέντες και όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, επειδή νόσησαν από τον κορωνοϊό.

«Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων, αλλά εάν συνεχιστούν ως έχουν και οι εταιρίες είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους, θα πετύχουμε την ανοσία που θέλουμε», επεσήμανε ο υπουργός υγείας.

Όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξεταστεί περαιτέρω άρση με γνώμονα πάντα, να τηρούνται όσα αποφασίζονται» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε κλειστό χώρο και ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα όλοι οι εμβολιασμοί, φοράμε μάσκα και θα φοράμε για αρκετό διάστημα ακόμα», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα εξεταστεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους».

Ακόμα, για το καλοκαίρι τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε ό,τι πήγε καλά το προηγούμενο και θα διορθώσουμε τα λάθη», ενώ όπως είπε «τα νούμερα σταδιακά βελτιώνονται, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

«Το μήνυμα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι: βελτιώνεται η κατάσταση για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και όσο προχωρά ο καιρός θα δίνονται και άλλες ελευθερίες πάντα με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και «να προφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό, δηλαδή την ανθρώπινη ζωή».