Κουλούρια Θεσσαλονίκης

105
Κουλούρια Θεσσαλονίκης.

Για 10+ (αναλόγως τα μεγέθη)

Ετοιμασία: 20 λεπτά (χωρίς τα φουσκώματα)

Μαγείρεμα: 35 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό γλυκό κρασί
- 1 κουταλάκι σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλάκια σούπας ταχίνι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό (και λίγο ακόμα)
- Μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε το μείγμα με κουτάλι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρασί.

Προσθέτουμε έπειτα το ταχίνι, το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και εύπλαστη σφιχτή ζύμη. Μετά, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα έως ότου φουσκώσει. 2. Όταν συμπληρωθεί η ώρα πιέζουμε το ζυμάρι να βγάλει τον αέρα του.

Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια. Ενώνουμε κατόπιν κάθε κορδόνι, τα βουτάμε σε μπολ με χλιαρό νερό και κατευθείαν σε πιάτο με σουσάμι.

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Ψήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.