Κουμουτσάκος: «Αυξάνεται η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο»

302
Πρωτοβουλίες Κουμουτσάκου για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού  

Την αύξηση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος,

«Θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ συνθέτη και δύσκολη υπόθεση και υπογράμμισε ότι οι ροές από την Τουρκία είναι μία σταθερή πολιτική της.

«Πρόκειται για μία πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στα κυκλώματα των διακινητών, που φέρνουν τον κόσμο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Παράλληλα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αμφισβητεί ρυθμίσεις που κάνουν τρεις και τέσσερις χώρες. Και δείτε τώρα την δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 28 κράτη και πολύ ισχυρή ένωση κρατών που λέει ότι αμφισβητώ την νομιμότητα της δικής σας συμφωνίας με την Λιβύη και πως είναι παράνομη. Αν υπάρξει άλλη αντίδραση των 28 σε σχέση με αυτά που κάνει η Τουρκία εκεί αντιλαμβάνεστε ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Επιμένει όμως γιατί η Γαλάζια πατρίδα δεν είναι μια απλή προπαγάνδα είναι στρατηγική, μια στρατηγική που είναι υπόσταση με άσκηση».

«Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε η ομώνυμη άσκηση Γαλάζια πατρίδα ταυτόχρονα στην μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επομένως πρέπει να τα πάρουμε σοβαρά αυτά υπόψη μας. Ωστόσο η Ελλάδα είναι ισχυρή και η εθνική ενότητα που διαμορφώνεται όλον αυτόν τον καιρό είναι προστιθέμενος παράγων ισχύος για την χώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

«Είναι διαχρονικά επιδίωξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ειδικά από το 2002 που ξεκίνησαν οι διερευνητικές μέχρι σήμερα. Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε να πάμε στην Χάγη αλλά το τι θα πάμε στην Χάγη. Αν πάμε την συνοριακή μας διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου είναι βεβαίως αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα είναι μόνο αυτό ή η Τουρκία θα βάλει αυτό που στο Ελσίνκι λέγεται συναφείς διαφορές; Δηλαδή γκρίζες ζώνες. Αν είναι κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το δεχτούμε», πρόσθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.