Κουμουτσάκος για δηλώσεις Κατρούγκαλου: Να απαντήσει για τα περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στη Μεσόγειο

59

Στη σημερινή συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στην Αττάλεια στρέφονται όλα τα βλέμματα, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι η «Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου».

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm, υπετόνισε τον έντονο προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα υποννοεί με τις δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Είμαστε σε πολιτική αποδρομή, με μια κυβέρνηση που ξέρουμε ότι θα χάσει σίγουρα τις εκλογές.

Θα απαιτήσουμε απαντήσεις για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε όλα, πρέπει να ζητήσουμε αναστολή αυτής της ρητορείας της Τουρκίας, έστω και σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων. Η Τουρκία έχει σοβαρά ανοιχτά μέτωπα με το σύνολο του συστήματος. Έχει τριβές με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής της με τα S-400, έχει ανοιχτό μέτωπο με το Ισραήλ και προβληματική συμπεριφορά με την Ελλάδα».

«Υπάρχει μια επίμονη πολιτική πρόκληση από τη γείτονα χώρα. Η Τουρκία απομόνωσε τον εαυτό της από τις εξελίξεις γιατί δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτές οι αρνήσεις την έχουν βάλει στο περιθώριο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει να πάρει μείζονες αποφάσεις, σε προεκλογική περίοδο. Δεν διαμορφόνωνται υγιείς εξελίξεις σε ένα περιβάλλον που καταδικάζεται από δυσπιστία. Η Τουρκία καταδίκασε τον εαυτό της και αρνείται να συμμετέχει από μόνη της στο παιχνίδι».

Κατέληξε, αναφέροντας: «Δεν πρέπει να αγνοείται η σταθερή τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας και πού μπορεί να φτάσει αυτή η συμπεριφορά της».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σειρά σημαντικών επαφών στις ΗΠΑ με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον για να παραβρεθεί στην ετήσια δεξίωση για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.