Κουνέλι στιφάδο στη γάστρα

272
Κουνέλι στιφάδο στη γάστρα

Για 7-8 άτομα

Ετοιμασία: 15΄

Μαγείρεμα: 140+΄

Υλικά

1 κουνέλι σε μερίδες (περίπου 2 κιλά) - 4 κιλά ξερά στρογγυλά κρεμμύδια (τύπου κοκκάρι) - 2 σκελ. σκόρδο (σε φετούλες) - 3-4 φύλλα δάφνης - Αλάτι, πιπέρι - ½ κουταλάκι κύμινο - ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι - 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας - 1 κουτί ντομάτες κονκασέ - Ελαιόλαδο Για τη μαρινάδα - ½ κιλό κόκκινο κρασί - Λίγο μπαχάρι - 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο - 2 σκελ. σκόρδο (πατημένες)

Εκτέλεση

1. Από το προηγούμενο βράδυ, πλένουμε καλά τα κομμάτια από το κουνέλι και τα βάζουμε σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα κλωναράκια δεντρολίβανου, τα δαφνόφυλλά, το μπαχάρι, τα σκορδάκια, καλά πατημένα, αδειάζουμε το κρασί, σκεπάζουμε τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για να «σφίξει» και να πάνε παντού στο κρέας του κουνελιού τα αρώματα και οι γεύσεις της μαρινάδας. Την επόμενη μέρα, το βγάζουμε από το ψυγείο και από τη μαρινάδα και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.

2. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκορδάκια και όταν αποκτήσουν ελαφρύ χρώμα, τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στρώνουμε σε μεγάλη γάστρα. Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε και το στραγγισμένο κουνέλι, απ’ όλες τις πλευρές του, μέχρι να κοκκινίσει. Όταν είναι έτοιμο, το απλώνουμε πάνω από τα κρεμμύδια στη γάστρα. Προσθέτουμε στο φαγητό αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας που έχουμε –όμως- διαλύσει στο ½ φλιτζάνι ξύδι. Τέλος, περιχύνουμε με τις ντομάτες από το κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 2 με 2½ ώρες. Το φαγητό με τον τρόπο αυτό θα σας βγει λουκούμι.